Elon Musk internete közelebb van, mint gondolnánk

A Starlink műholdprojektet, azaz műholdsereget a SpaceX űripari vállalat indította, melynek célja a globális internetszolgáltatás elérése. A teljes lefedettséget szeptemberben érheti el Elon Musk cége, először azonban a hatóságok jóváhagyására is szükség lesz – írja cikkében az Engadget.com.

A Starlink által nyújtott műholdas internetszolgáltatás a 2021-es év vége előtt elérhetővé teszi nagy sebességű kapcsolat elérését a világ távoli régióiban is. A SpaceX körülbelül 1800 műholdat vetett be eddig a konstelláció kialakításához. A Reuters értesülései szerint a SpaceX elnöke, Gwynne Shotwell egy webes konferencián elárulta, hogy a szolgáltatás képes lesz folyamatos globális lefedettséget biztosítani, amint a megfelelő számú műhold elérte a számára kijelölt pályát.  Az elképzelések szerint már az idei év szeptemberében elindulhat a szolgáltatás.

Ez nem azt jelenti, hogy a vállalat a világ minden táján automatikus hozzáférést biztosít a szélessávúinternet-szolgáltatáshoz. Shotwell korábban kifejtette, hogy a SpaceX vállalatának először meg kell szereznie a hatósági jóváhagyásokat a telekommunikációs szolgáltatások nyújtásához minden olyan országban, ahol a Starlink internetét használni kívánják. Jelenleg csupán néhány országban érhető el a béta verzió, ezek közt megtalálható az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Kanada. A CNBC azonban az év elején felfedezte, hogy a vállalat már bejegyzett leányvállalatokat Ausztriában, Ausztráliában, Argentínában, Brazíliában, Franciaországban, Chilében, Kolumbiában, Németországban, Görögországban, Írországban, Olaszországban, Mexikóban, Hollandiában, Új-Zélandon, a Fülöp-szigeteken, Dél-Afrikában és Spanyolországban.

A SpaceX idén februárban egy Szövetségi Kommunikációs Bizottságnak (FCC) szóló beadványban arról számolt be, hogy a szolgáltatásnak már több mint 10000 felhasználója van a béta teszt bevezetését követően. A vállalat még több ember számára nyitotta meg a programban való részvétel lehetőségét, minden érdeklődőnek 99 dolláros ellenérték esetében biztosítja a csatlakozást, s ígéretet tesz arra, hogy még idén biztosítja a szolgáltatást. Hihetetlen mennyiségű megkeresés érkezett a kezdeményezésre, a SpaceX még májusban árulta el, hogy több mint 500000 Starlink megrendelést kaptak. Shotwell még nem árulta el, hogy a vállalat mit tervez a szolgáltatásával kapcsolatosan szeptember után, ám valószínűleg bővíteni fogják béta programjukat új felhasználók megnyerése érdekében.

Némethi Botond, Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet