Épülhet Anglia első tengeri zöld hidrogéntermelő üzeme

Az Északi-tenger déli részén tervezett kísérlet célja, hogy demonstrálja a tengeri megújuló energiaforrásokból származó zöld hidrogén előállításának életképességét, valamint a hidrogén tárolásának és elosztásának új lehetőségeit. A projekt része annak az együttműködési nyilatkozatnak, amit a francia Lhyfe hidrogénszolgáltató vállalat és a British Gas anyavállalata – egyben az Egyesült Királyság legnagyobb gázszolgáltatója –, a Centrica írt alá – osztotta meg a The Engineer. A vállalatok közölték: megvizsgálják egy további partnerség lehetőségét is, aminek célja már a hidrogéninfrastruktúra kereskedelmi méretű kiépítése lenne – a tengeri szélerőművekkel összekötve.

„A hidrogéntárolással párosított offshore elektrolízis maximalizálni fogja a tengeri szélerőművekben rejlő hatalmas lehetőségeket az országban” – közölte Colin Brown, a Lhyfe brit és ír regionális igazgatója. „Az Egyesült Királyság ezzel globális vezető szerepet tölthet be a megújuló zöld hidrogén előállításában: eltávolodik a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségtől, és javítja a hazai energiabiztonságot, miközben nettó zéró emissziót érhet el, és fellendítheti a helyi gazdaságokat.”

Bár a hidrogénfelhasználás karbonsemlegességével kapcsolatban továbbra is kétségek merülnek fel, a tengeri szélenergia gyors terjedésében a szigetország, valamint az ott lévő olaj- és gázipari óriások is meglátták a zöld hidrogén előállításának gazdasági lehetőségeit. Az Egyesült Királyság kormánya nemrégiben megduplázta az alacsony szén-dioxid-kibocsátású hidrogéntermelésre vonatkozó célkitűzését, ami 2030-ig 5 GW-ról 10 GW-ra emelkedik, és amelynek legalább a fele zöld hidrogénből származik. Bár a hidrogén mind háztartási fűtőanyagként, mind pedig járműüzemanyagként potenciálisan jó energiaforrás lehet (Angliában legalábbis), a brit termelés kezdetben várhatóan csak ipari gócpontok szén-dioxid-mentesítését fogja szolgálni.

„A hidrogén 2035-re kulcsszerepet fog játszani az Egyesült Királyság energiaellátásának dekarbonizálásában, és hosszú távú célunk, hogy a Rough gáztározónk a világ legnagyobb hidrogéntárolója legyen, akár 16 TWh kapacitással” – vázolta Martin Scargill, a Centrica Storage ügyvezető igazgatója. „Ez a kísérleti projekt megmutatja, hogyan lehet zöld hidrogént előállítani, szállítani és tárolni a brit piacon, ráadásul úgy, hogy közben az ország törekvéseit is támogatjuk a zéró emisszió elérésében.”

Gábor János, NEW technology

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet

- Hirdetés -

- Hirdetés -