- Hirdetés -

- Hirdetés -

Észak-Korea is az űrbe megy: kémműhold fellövésével próbálkoztak

A távol-keleti diktatúra kormányzata nyilatkozatban erősítette meg, hogy hamarosan felbocsátja első katonai kémműholdját, amivel az amerikai-dél-koreai szövetség térségbeli tevékenységét kívánja nyomon követni. Észak-Korea készülő műholdjairól azóta zajlik élénk találgatás, hogy Kim Dzsong Un nemrég meglátogatott egy összeszerelő létesítményt. Most lényegében a katonai felhasználásról szóló híreket igazolták vissza – fejtegeti az Interesting Engineering.

A világ közvéleménye számára nemcsak azért okozhat feszültséget egy észak-koreai műhold megjelenése, mert az ország vezetése rendre fenyegető üzeneteket küld a nyugati világnak és szövetségeseinek, hanem azért is, mert szükségszerűen (nem áll rendelkezésére más) olyan meghajtást használnak hozzá, ami közel áll a ballisztikus rakéták ENSZ által határozatban betiltott technológiájához.

Korábbi hírek arról számoltak be, hogy Észak-Korea a szomszédos Japánt május 31-e és június 11-e közötti indításról tájékoztatta, és már május 31-én végre is hajtották a kilövést (talán mint első kísérletet), de az eszköz nem sokkal az indítás után a Sárga-tengerbe zuhant – jelentette be a KCNA észak-koreai állami hírügynökség. Ha lesz további próbálkozás június 11-ig, akkor a közölt adatok szerint a kilövés röppályája a Sárga-tenger és a Kelet-Kínai-tenger, következésképp Japán délnyugati régiója felett fog átívelni. Itt találhatóak amerikai katonai támaszpontok is, több ezer ott állomásozó katonával. Japán jelezte: ha a műhold hordozórakétája megsérti a légterét, le fogja lőni a rendelkezésére álló Standard Missile-3 vagy Patriot Missile PAC-3 rakéták valamelyikével.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Észak-Korea magas rangú katonai tisztviselője, Ri Pyong Chol azzal magyarázta a kémműhold pályára állítását, hogy az „nélkülözhetetlen” lépés, miután az Egyesült Államok és Dél-Korea hadgyakorlatokat tartott a térségben. A két hadsereg éleslövészete valóban az észak-koreai határ közelében, a szövetség 70 éves megalakulása alkalmából tartott gyakorlat részeként zajlott, és még további négy hasonló gyakorlatot terveznek. Phenjan a műholdtól azt reméli, hogy valós idejű és megbízható információkat fog gyűjteni a térségben zajló csapatmozgásokról, de a külföldi szakértők ezt nem tartják valószínűnek. Véleményüket arra alapozzák, hogy a korábbi észak-koreai műholdak sem küldtek vissza képeket, és a kémszatellit legújabb verziója is túl kicsinek, illetve kezdetlegesnek tűnik ahhoz, hogy nagy felbontású képeket szolgáltasson.

Gábor János, Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet