Európai csapatok vezetik a napelemes autóversenyt Ausztráliában – A belgák az élen

A Bridgestone Solar Challenge autóverseny messze eltér minden hagyományos motorsporttól: a cél az, hogy a nevezők egy elektromos autóval, egyetlen feltöltéssel plusz napenergiával szeljék át Ausztráliát, 3000 kilométeres utat teljesítve. A héten zajló többnapos megmérettetésen az élboly közelít a táv feléhez.

Jelenleg a belga Innoptus Solar Team vezet, miután nem sokkal Darwin városa előtt az élre állt, egy Infinite nevű napelemes járművel. Mögöttük jócskán, 67 kilométerrel lemaradva második a holland Twente a RED X-szel, és harmadik a szintén holland Brunel a Nuna 12-vel. Az európai csapatok a verseny első két napja alatt 1400 kilométert tettek meg, amivel 60 percet javítottak a tavalyi teljesítményen.

A Bridgestone Solar Challenge nemcsak a technika, hanem a sofőrök számára is komoly kihívás: a levegő legalább 40, a pilótafülke több mint 50 Celsius-fokos – jegyzi meg az eeNews.

- Hirdetés -

A mezőny további csapatai jelentősen lemaradtak a top 3-tól, de a negyedik pozícióban is európaiak vezetnek, a német Sonnenwagen Aachen csapatában. Rajtuk kívül további kilenc, többek között japán, kínai, észt és amerikai alakulatok vannak versenyben.

Gábor János, Okosipar.hu