- Hirdetés -

- Hirdetés -

Fedezze fel az automatizálás világát egy alkalmazáson keresztül!

Próbálja ki: telepítsen egy olyan alkalmazást okostelefonjára, amelyhez kamerára van szükség: QR-kód olvasó, photoTAN szoftver, Messenger üzenetküldő platform vagy útiköltségek számlázására szolgáló program. A telepítés mindössze néhány percet vesz igénybe. Most gondolja át, mennyi munkára lenne szükség, ha kamerafunkciót kellene integrálni egy automatizálási rendszerhez fejlesztett, programozható logikai vezérlő (PLC) programba, aztán ehhez interfészt programozni és olvasható formában továbbküldeni az adatokat. Ez normál esetben számos munkaórát venne igénybe. A Bosch Rexroth ctrlX AUTOMATION platformjának köszönhetően a fejlesztést most elvégzi Ön helyett egy teljesen új szoftverarchitektúra. Így a gépgyártók közvetlen, nyílt és biztonságos módon, egy okostelefonhoz hasonlóan, egy applikáción keresztül integrálhatják a funkciókat és minimális erőfeszítéssel  személyre is szabhatják megoldásaikat.

A szabványosított PLC programozási nyelvek, például a PLCopen és a G-kód, továbbra is rendkívül hatékony megoldások a klasszikus automatizálási feladatokhoz. Mihelyt azonban a gépgyártók  egyéb funkciókat is integrálni szeretnének, például a hálózatba kapcsoláshoz vagy vizualizációhoz, ezek a rendszerek többé nem bizonyulnak hatékonynak. A meglévő funkciók különféle programozási nyelvekből PLC programozási nyelvekbe történő átalakítása időigényes és egyáltalán nem gazdaságos. Még rosszabb hír, hogy jelentősen lelassítják az új gépek fejlesztését, mivel világszerte óriási hiány van PLC-programozókból. Ekkor vethető be a ctrlX AUTOMATION:

  • A ctrlX CORE vezérlőrendszerek új generációja teljesen leválasztja a hardvert a szoftverről.
  • A nyílt, valós idejű Linux operációs rendszer a szigorú valós idejű rendszerek követelményeit ötvözi az összekapcsolhatóság végtelen lehetőségeivel.
  • A vezérlőrendszer lehetővé teszi, hogy bármilyen IT és IoT programozási nyelvet használjanak a funkciók programozásához, és egyedülálló módon először utat enged a modern applikációs technológia alkalmazásának is.
  • A ctrlX Data Layer akadálytalan valós és nem valós idejű adatcserét tesz lehetővé a különféle területek egyes alkalmazásai között.

A szolgáltatások összekapcsolása egyszerű, mint az egyszeregy

Az új ctrlX CORE vezérlőplatform lebontja a különféle eszközök platformjai közötti határokat. Plug-in kártyaként használható IPC-kben, beágyazott vezérlőrendszerekben és hajtásrendszerekben.  A létező vezérlőplatformokkal összehasonlítva sokkal nagyobb számítási teljesítményt kínál, ugyanakkor helyigénye változatlan. Ennek eredményeképpen a gépgyártók számos feladatot integrálhatnak, amelyeket korábban további hardverekre kellett telepíteniük.

A ctrlx CORE a világ legstabilabb és legbiztonságosabb Linux valós idejű operációs rendszerén alapul, és a különféle vezérlési funkciók adaptálása és kezelése terén a szabadság egészen új dimenzióját nyitja meg. A fejlesztők az intuitív, böngésző alapú szoftverfejlesztés során a ctrlX WORKS szoftvertár széles körű applikációs kínálatához kapnak hozzáférést. Tehát kezelhetik és bővíthetik a vezérlési és különféle funkciókat ellátó alkalmazásokat, és szükség esetén bármilyen más nyílt forráskódú szoftverrel kiegészíthetik őket. Jelenleg a legfőbb prioritás az egyes területeken keresztül adatokat gyűjteni, útvonaladatokat feltérképezni vagy előfeldolgozni. A gépgyártók ezeket az alkalmazásokat fejlesztői platformokon vásárolhatják meg vagy egyszerűen létrehozhatják ők maguk is – bármilyen programozási nyelven. A ctrlX WORKS nem csupán a szabványosított PLC-programnyelveket támogatja, mint például az IEC 61131 vagy a PLCopen, hanem az olyan magas szintű programozási nyelveket is, mint a C++, a legújabb szkriptnyelveket, mint a Python, a Java vagy a Node-RED és új vizuális programozási nyelveket is, mint amilyen a Blockly.

Gépek személyre szabása alkalmazáson keresztül

Mindegyik alkalmazás külön szoftverkonténert hoz létre, így az egyes applikációk hozzáadása vagy eltávolítása nincs hatással a teljes rendszerre. A gépgyártók kizárólag azokat az alkalmazásokat telepítik, amelyekre az ügyfél rábólint és így az ő egyéni igényeihez igazítják a gépet. Az applikációk szükség esetén valós és nem valós időben is szolgáltathatnak és olvashatnak le adatokat. Ahogy az okostelefonok kamerái, a különféle alkalmazások hozzáférhetnek eszközökhöz, használhatják az adataikat és azokat másoknak is továbbíthatják.

A Bosch Rexroth az információcsere érdekében vagy egyfajta központi „idegrendszerként” létrehozta a ctrlX Data Layer-t. Az alkalmazások tranzakcióorientáltan küldik el adataikat a ctrlX Data Layer-be, és onnan hívják le a szükséges adatokat, melyek mindegyike egyedi címmel van ellátva. Így az automatizálási platform valós idejű folyamatképet generál, amelynek eredménye közvetlenül az OPC UA-n keresztül továbbítható. Tehát a ctrlX AUTOMATION minden szükséges eszközt magába foglal ahhoz, hogy a különféle berendezések gépi tanulás során mesterséges intelligenciára tehessenek szert.

Frissítési lehetőségek = időtállóság

A gépgyártó az egyes alkalmazásokat az eredeti tervek változtatása nélkül bármikor módosíthatja – természetesen a végfelhasználóval egyeztetve. Ez csökkenti a frissítések összetettségét és a jövőben is életképessé teszi az automatizálást a még csak fejlesztésre váró kommunikációs szabványok és innovatív funkciók fényében is. A különféle funkciók frissítésének képessége ugyanis lényeges például 3D nyomtatók számára.

A ctrlX AUTOMATION az új szoftverarchitektúrának köszönhetően megújítja az automatizálás szabályait. A gépgyártók a világon először könnyedén, nyitott formában és mégis biztonságosan integrálhatják, ötvözhetik és frissíthetik az egyes funkciókat – olyan könnyedén, mintha egy okostelefont használnának. Az alkalmazások, amelyek különféle programozási nyelveken hozhatóak létre, csökkentik a mérnöki munka költségeit és utat nyitnak az automatizálás rugalmasabb világa felé.

Tegye meg az első lépést az automatizálás új világa felé!

Bosch Rexroth

Akár ez is tetszhet