Fénnyel tölthető pacemakert fejlesztettek – vezeték sem kell hozzá

Képünk illusztráció!

A Chicagói Egyetem kutatói hoztak létre egy olyan ultravékony pacemakert, amit minimálisan invazív műtéttel be lehet ültetni, és fényt használ energiaforrásként. Az eszköz legfontosabb szerepe az lenne, hogy csökkentse a szívműtétek szövődményeit.

A pacemakerek jelenleg olyan kis méretű eszközök, amelyek elektromos impulzusokat használnak a szívverés szabálytalanságainak kezelésére. A bennük lévő elem általában hét évig bírja, ezt követően a páciensnek ismét operáción kell átesnie a pacemaker cseréjéhez. A másik lehetséges megoldás, hogy a pacemakert külső akkumulátorról töltik fel, ám ennek csatlakoztatása a szívből testen kívülre vezetett kábeleket igényel. Ez nemcsak kellemetlenséget, hanem egészségügyi kockázatot is okoz, így sok kutató próbál jobb alternatívákat kitalálni.

A legígéretesebb innovációk egyikével most a Chicagói Egyetem csapata állt elő: nem elég, hogy a pacemaker ultra vékony, még azt is elérték, hogy fénnyel tölthető legyen. Bozhi Tian, az intézmény kémiai tanszékének professzora és az általa vezetett kutatócsoport azért kezdte összefüggésbe hozni az implantátumot és a napelemes vagy fotovoltaikus technológiát, mert egyrészt használható a szervezet stimulálására, nem tartalmaz mozgó alkatrészt, így kisebb eséllyel megy tönkre és okoz kárt a test érzékeny szöveteiben, például az emberi szívben. A Nature-ben megjelent tanulmány szerint a pacemakert irányított fénnyel képesek aktiválni és tölteni, ráadásul nagyságrendekkel könnyebb (egy gramm ötvenedrészét nyomja), mint a hagyományos, kb. ötgrammos pacemakerek.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A beültetése valóban jóval kisebb beavatkozással jár a mai eljárásoknál: egy aprócska cső és egy optikai szál segítségével, gyakorlatilag sebészeti rutineljárással telepíthető. Az eszköz jelenlegi kialakítása ideiglenes használatra készült: idővel feloldódik egy kovasavas vegyületben, ami nem mérgező és könnyen eltávolítható a szervezetből. A hosszabb távú alkalmazáshoz a kutatók olyan eszközöket terveznek, amelyek sokáig a szervezetben maradhatnak.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -