- Hirdetés -

- Hirdetés -

Elérkezett a távolról is végrehajtható robotsebészeti műtétek kora

- Hirdetés -

Már embereken is végeznek mikrosebészeti műtéteket a Symani Surgical Systemmel, ami a high-tech robotika és az emberi tudás elképesztő elegye. A rendszer megtanulja és leutánozza a specialisták kézmozdulatait, de töredéknyi helyen is képes végrehajtani őket. Küszöbön, sőt, átlépett a valóságba a műtőszoba, amit korábban elképzelni sem tudtunk.

A The Robot Report beszámolója szerint hatalmas áttörést sikerült elérni a Münsteri Egyetem Mozgásszervi Gyógyászati Központjában, ahol két hónap alatt öt sikeres operációt végeztek ROBOTOKKAL, EMBERI pácienseken! A rendszert gépek által támogatott mikrosebészeti műveletként kell elképzelni: az egyedi gép precíziós műszerekkel hajtja végre a betegeken a sebész kézmozdulatait, így az orvosnak tulajdonképpen nem is kell a műtőszobában tartózkodnia. Ez önmagában csökkenti a fertőzésveszélyt, hát még az a körülmény, hogy a gépnek messze nincs szüksége akkora helyre, mint a sebész kezeinek, így bemetszésekből jóval kisebbeket kell csak ejteni.

 „Ez az új műveleti módszer lehetővé teszi számunkra, hogy sokkal finomabban és precízebben dolgozzunk, mint a hagyományos műtéti eljárások során, de jóval kisebb mértékben károsodnak a szövetek is, így a betegek hamarabb gyógyulnak” – magyarázta az előnyöket Maximilian Kückelhaus, a kutatócsapat egyik vezetője.

A németek szerint számos műtéthez használható eszközről van szó: a Symani mellrákos betegek komplex emlőrekonstrukciójában, balesetet szenvedett páciensek szövetátültetésében, de akár olyan finom anatómiai struktúrák operációja során is az orvosok segítségére lehet, mint a gyakran csak 0,3 milliméter átmérőjű erek és idegek.

A műtét alatt a robot elektromágneses mezőt és joystickokat használ az emberi kézmozdulatok utánzására, tehát közvetett eszköz. A műtétet továbbra is sebész végzi, csak éppen olyan apró műszerekkel, amelyeket fizikailag megfogni sem tudna, hiszen a robot akár a huszadára képes csökkenteni a mozdulatok tényleges amplitúdóját, méretét és intenzitását. Ha mindez nem lenne elég: mostantól az sem baj, ha a doki keze megremeg, hiszen a Symani ezt teljesen kiszűri.

De mire jó a műveleti robotra csatlakozó robotmikroszkóp?

Erre elsősorban az egész operáció alatt VR-headsetet viselő orvosnak van szüksége: a mikroszkópnak köszönhetően háromdimenziós, méretarányos kiterjesztett valóságban hajthatja végre a műtétet, anélkül, hogy egy pillanatra is a beteghez vagy egyáltalán szikéhez érne. Ez nemcsak a páciensnek jobb – főleg a fentebb már írt apróbb bemetszések miatt, hanem a sebésznek is, hiszen lazább testtartásban dolgozhat, mint a hagyományos eljárások alatt. Ebben a formában kevésbé kimerítő a munkája, és sokkal fókuszáltabb lehet, szóval a műhibák esélye még tovább csökken – támasztotta alá a módszert a gyakorlatban is használó Tobias Hirsch, az egyetem plasztikai sebésze.

A Kückelhaus és Hirsch vezette csapat azt tervezi, hogy a következő hetekben még több műtétet végeznek a Symanival, és az eljárások során gyűjtött adatokat tudományos vizsgálatokkal értékelik.

Gábor János, Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet