- Hirdetés -

- Hirdetés -

Gyors kifizetés a beszállítóknak

A beszállítók új módszereket keresnek a pénzforgalom felgyorsítására, ezáltal az ellátási lánc gyorsabb finanszírozása is lehetővé válik – írja cikkében az industrytoday.com

Mivel a világjárvány továbbra is komoly hatást gyakorol az ellátási láncokra szerte a világon, a pénzforgalom visszaesése miatt sok vállalat készenléti állapotba helyezkedett. Ebben az olvasatban a gazdasági hatások egyenlővé tették a versenyfeltételeket az ellátási lánc különböző méretű vállalkozásai számára. A pandémia miatt leginkább sújtott ágazatok bevételei tartósan csökkentek, az ellátási lánc megszakadását és a lassú kifizetési ciklusokat kellett átvészelniük. Mindeközben más szektorokban továbbra is növekvő tendenciát mutat a kereslet. Ez bevételi szempontból mindenesetre pozitív hír, de a kereslet hirtelen növekedésével a pénzforgalom által generált kihívásokra is reagálni kell.

A világjárvány esete a gazdasággal

Ahogy lehetőség szerint minden vállalkozás a gazdasági fellendülésre törekszik, új pénzügyi kihívások jelentkeznek, amelyek hatása összetett. A járvány számos ágazatban felgyorsította az átalakulást, új lehetőségeket tárt fel a hatékonyságnövelés és az innováció területén. Egyes esetekben a teljes működési és termelési modellek újragondolására késztette ez a vállalkozásokat – sokan a bezárkózás, sokan a megoldások irányába indultak.

A világjárványt követően az üzleti világ számos vállalkozás számára hoz változást, ezért is van itt az ideje annak, hogy a cégek elkészítsék pénzügyi stratégiájukat a kihívások leküzdése érdekében, és számítsanak az elkövetkező kockázatokra és lehetőségekre. A felkészült vállalatok jobb pozícióból várhatják a jövő problémáit.

A különböző tényezők összefonódása a likviditás iránti kereslet növekedéséhez vezetett, mivel a vállalkozások – ezek közül különösképp a beszállítók – új lehetőségek után kutatnak az üzleti élet pénzügyi fellendítésére. Emellett pedig meg kell említeni, hogy a készpénztartalék egyre fogy. A kormány által bevezetett gazdasági ösztönzőcsomagok csak kevesek számára nyújtanak védelmet. Sok beszállító tétovázik, nem mer további adósságokat, terheket magára vállalni. Ez a folyamat arra késztette a vállalatokat, hogy új likviditási alternatívákat kutassanak fel, amelyek gyors hozzáférést biztosítanak a forgótőkéhez, anélkül, hogy negatívan befolyásolnák a pénzügyi helyzetet. Az egyik ilyen jelentős lendületet mutató alternatíva a gyors fizetési program.

Gyors fizetési lehetőség kiválasztása

Az információk szerint a COVID-19 hatására a beszállítók gyors fizetés iránti igénye erősen megnövekedett. A PrimeRevenue 2020 első félévében 53 milliárd amerikai dolláros beszállítói számlának a kifizetését gyorsította fel, csak március hónapban 10 milliárd amerikai dollárral. A gyors fizetési programokban résztvevő beszállítók az első félévben a számlák 80 százalékánál, a márciusi csúcsnál pedig azok 93 százalékánál gyorsították meg a kifizetést.

Annak ellenére, hogy a legtöbb ágazatban hasznot realizáltak, a gyors kifizetés iránti kereslet továbbra is egyre erősödik, melyből arra következtethetünk, hogy sok beszállító továbbra is kitett a jelenlegi gazdasági helyzet pénzügyi kockázatainak. Március 1. és június 30. között 25 százalékkal több beszállító ügyfelet számlált a PrimeRevenue a gyors kifizetési programjában 2019-hez képest.

A gyors kifizetés elsődleges előnye – általában a vevő által kezdeményezett program részeként – egyértelmű: a beszállítóknak hamarabb fizetnek, ezzel javítják a pénzforgalmat. A programban résztvevők megerősítik az ellátási láncot, ehhez háromféleképpen járulhatnak hozzá: hagyományos diszkontálás, dinamikus diszkontálás és az ellátási lánc finanszírozása. A hagyományos és a dinamikus diszkontálás annyiban hasonlít egymásra, hogy a vevő valamilyen kedvezményt kap a számla befizetésénél, ha azt a lejárat előtt téríti meg. A dinamikus diszkontálás annyiban különbözik, hogy a kedvezményt kiigazítják annak függvényében, milyen gyorsan kapja meg a pénzét a beszállító.

A harmadik lehetőség az ellátási lánc finanszírozása. Ebben a modellben a vállalkozások optimalizálják a fizetési feltételeket a pénzforgalom javítása érdekében, miközben egyidejűleg lehetőséget biztosítanak a beszállítók gyors kifizetésére – egy névleges költség fejében –, amint a számlákat jóváhagyják. Ezt úgy érik el, hogy nem befolyásolják negatívan a vevő vagy beszállító mérlegét. Ennek eredményeként a vevők és a szállítók hozzáférhetnek a likviditáshoz, amely egyébként beszorulna az ellátási lánc valamely szegmensébe.

Cél: túlélni, fejlődni és erősödni

Az ellátási lánc finanszírozásának további előnye, hogy segít a beszállítóknak azonnal „beönteni” a szükséges likviditást a vállalkozásukba bizonytalanság, keresletingadozás esetében, annak érdekében, hogy előremutató átalakítási kezdeményezéseket hajthassanak végre. Bár az egyes gyors fizetési lehetőségek csak a befektetési szintű vásárlók és legnagyobb szállítóik számára állnak rendelkezésre, az ellátási lánc finanszírozása a vevők és a beszállítók sokkal szélesebb köre számára elérhető, mérettől és földrajzi helyzettől függetlenül – ideértve a nem minősített, nem a befektetési kategóriában található vállalkozásokat is. Ez azt jelenti, hogy több vásárló magasabb készpénzállományra tehet szert, és gyors fizetést tud biztosítani több beszállítónak, különösen azoknak, akiknek erre a legnagyobb szükségük van.

A korai fizetés továbbra is hasznos eszköz marad a vállalkozások számára, mivel elnavigálhatják magukat a gazdasági fellendülés irányába, és jobb pozíciót szerezhetnek a világjárványt követő időszakban.

Némethi Botond, Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet