Hamarosan felépül Európa legnagyobb energiatárolója!

A Siemens Európa egyik legnagyobb és legfejlettebb energiatárolóját, illetve hidrogéntermelő üzemét készül felépíteni Németoroszágban. A cikkben azt részleteztük, hogy pontosan miben nyújt kiemelkedőt a német high-tech vállalat.

Az elmúlt hetekben olvashattunk arról, hogy a Siemens két jelentős üzem megvalósítási szándékát jelentette be. A német cégóriás projektjei a hatékonyabb energiagazdálkodást és a megújuló energiaforrások felhasználását szolgálják a klímasemleges jövő érdekében.

Zöld áram a tárolóból

A Siemens Smart Infrastructure és a Zukunftsenergie Nordostbayern GmbH szándéknyilatkozata alapján egy 100 megawattos akkumulátoros energiatároló létesítmény épül a bajorországi Wunsiedelben. A 200 megawattóra tárkapacitású telep rendeltetése lesz, hogy a megújuló forrásból származó energiatöbblettel szolgálja ki a keresletet a villamosenergia-hálózatban jelentkező csúcsidőszakokban.

Az ötezer négyzetméteren felépülő energiatároló létesítmény húszezer átlagos háztartás egy éven át történő áramellátására lesz képes. A líthium-ion akkumulátoros tárolórendszert a Fluence, a Siemens és az AES vegyes vállalata szállítja. A projektet a Siemens vezeti, beleértve a koncepció technológiai megvalósítását, valamint a középfeszültségű kapcsolórendszer kiépítését és a telep magasfeszültségű energiahálózattal való összekapcsolását is.

„Az ipari üzemek jelentős energiaigénnyel bírnak” – mondta Andreas Schmuderer, a Siemens projektmenedzsere. „Eddig a hálózat üzemeltetőjének komoly tartalékokat kellett fenntartania. Ha ezeket a jövőben képesek leszünk kiküszöbölni, akkor nagy lehetőség nyílik a szén-dioxid kibocsátás csökkentésére.”

Az energiatároló létesítmények segítenek a villamosenergia-hálózat stabilizálásában és a megújuló forrásból származó energia jobb hasznosításában. A Fluence készülő tárolórendszerét nagy mennyiségű zöld energia tárolására és kibocsátására tervezték. A tiszta energia ennek köszönhetően az előállítástól eltérő időszakokban, többek között a drága csúcsterhelés idején is rugalmasabban felhasználhatóvá válik.

Épül már a hidrogénüzem

Szintén Wunsiedelben történt, hogy ünnepélyes alapkőletétellel kezdődött egy 8,75 megawatt kapacitású hidrogéntermelő üzem építése. E zöldhidrogén-projekt keretében épülő létesítmény éves termelése elérheti az 1350 tonna hidrogént, amelynek előállításához kizárólag megújuló forrásból származó, például nap- és szélenergiát fog használni. A szállítmányozás, valamint az ipar ezzel a forrással akár 13500 tonnával csökkentheti széndioxid-kibocsátását. A teljes üzemépítés fővállalkozója a Siemens Smart Infrastructure.

A klímasemleges jövőbe vezető út egyik kulcstechnológiája a hidrogénmeghajtás. Az OECD legutóbbi elemzése szerint a világ energiaigénye 2050-re mintegy 80 százalékkal tovább fog nőni. Masszív beruházásokra lesz szükség a tiszta energia előállítása és elosztása, valamint a digitalizáció terén ahhoz, hogy ezt az igényt kiszolgáljuk, és közben a klímaváltozás kihívásait is megválaszoljuk. Az energiafogyasztó szektoroknak – közöttük a szállítmányozásnak és az iparnak – ezért fokozniuk kell szénmentesítésre irányuló erőfeszítéseiket.

A létesítmény továbbá az üzemanyag-elosztó hálózat rugalmasságát is növeli, amivel elkerülhető a szűk keresztmetszetek kialakulása. Minthogy a teherautók és az autóbuszok számára közös nyilvános töltőállomások alakíthatók ki, a közúti teherszállítás és a regionális tömegközlekedés egyszerre juthat szénmentes megoldáshoz.

Az új német minta

Az új hidrogéntermelő üzem Wunsiedel Energia Parkjában épül, a Siemens meglévő akkumulátorgyára és más iparvállalatok szomszédságában. Ezek a létesítmények a hulladékhőt vagy az elektrolízis során felszabaduló oxigént is fel tudják használni, összekapcsolt infrastruktúrájuk ezért egész Németország számára modellként fog szolgálni.

Az új hidrogéntermelő üzem a tervek szerint 2022 nyarán kezdi működését.

Világítótorony fenntarthatóság útján

E projektek világítótoronyként mutatják a fenntartható jövőbe vezető utat. A Siemensnél a digitalizáció és a fenntarthatóság mindinkább az üzleti tevékenységek középpontjába kerül. A vállalat nemrég tőzsdepiaci napján, befektetők előtt ismertette DEGREE keretrendszerét, amellyel a fenntarthatóság környezeti, társadalmi és irányítási dimenziójában is tovább erősíti elkötelezettségét.

Siemens

Akár ez is tetszhet