Házhoz szállító robotok róják Vilnius utcáit

Az önvezető járművek gyártására és fejlesztésére szakosodott Clevon cég az IKI litván élelmiszer-üzletlánccal karöltve Automatikus Robot Szállítók (ARCs) fantázianéven közúti forgalomba engedte Európa első, sofőr nélküli fuvarozóflottáját – áll a Robotics & Automation News hasábjain.

Három önvezető autó kínál napi házhoz szállító szolgáltatást a nyüzsgő litván főváros, Vilnius központjában, amelyet a LastMile platform működtet. Az autonóm szállítók a biztonságos közlekedés jegyében legfeljebb 25 km/h sebességgel haladhatnak, amit 360 fokos kamerák és speciális szenzorok segítenek. A szállítók mozgását valós időben, folyamatosan ellenőrzik.

A leadott megrendeléseket az erre kijelölt IKI áruházban gyűjtik össze, majd a robotok ingyenesen kiszállítják azokat a centrumban élő vásárlók otthonába. A speciálisan e célra kialakított ARCs járművekben különböző méretű, zárható rekeszek szolgálják, hogy a kisebb, néhány tételes rendelésektől a nagyobb mennyiségű árurendelésig minden pakk célba érjen. A robotflotta egy fordulóval hét vásárlói rendelést tud teljesíteni Vilnius ó- és újvárosi körzeteiben.

- Hirdetés -

Nem ez a LastMile és a Clevon első közös projektje. Tavaly egy pilot program keretében a Vilnius külvárosának számító Balsiaiban három hónapig teszteltek önvezető szállítási robotot, ami ez idő alatt 2.000 kilométert tett meg, azaz jól vizsgázott.

Ennek tapasztalatairól Tadas Norušaitis, a LastMile vezérigazgatója és társalapítója elmondta, hogy a vásárlók lelkesen fogadták az innovációt, ami végül 5-ből 4.8 pontot ért el. Hozzátette, az is a robotfutár mellett szól, hogy nem szennyezi a környezetét, és tökéletesen alkalmazkodik az olyan speciális körülményekhez, mint az esőben, hóban vagy pocsolyás földutakon történő biztonságos közlekedés.

Nijolė Kvietkauskaitė, az IKI Lietuva vezérigazgatója kiemelte, hogy igen élénk Litvániában az e-kereskedelmi piac, érdemes tehát innováció terén élen járni. Mint mondja, „a ma embere a lehető legkényelmesebb vásárlási élményt várja, mi pedig nem félünk ennek kielégítésére merész technológiai újításokhoz nyúlni, szem előtt tartva a kényelem mellett a gyorsaságot és a biztonságot.

„2020-ban a Clevon kapott Európában elsőként engedélyt arra, hogy önvezető járművet üzemeltessen közúton. Most újra történelmet írunk azzal, hogy Európában elsőként működtethetünk önvezető kereskedelmi szállítóflottát közúti forgalomban, és ez még csak a kezdet”, fogalmaz Sander Sebastian Agur, a vállalat vezérigazgatója.

Az autonóm szállítás ingyenes. A rendelés leadását követően a vásárló szöveges üzenetet kap, amelyben megírják a robot várható érkezési időpontját, illetve a kódot, amely kinyitja az adott rendelést rejtő ajtót.

Vörös István, Okosipar.hu