Hogyan forradalmasítja a ChatGPT a gazdaságot?

Az elmúlt hónapokban igazi aranyláz indult be a ChatGPT-hez hasonló generatív AI-modellek piacán – írja az MIT Technology Review. Alkalmazásfejlesztők, startupok és a világ legnagyobb vállalatai közül többen igyekeznek értelmet adni az OpenAI által tavaly novemberben kiadott szöveggeneráló botnak. A vállalatok és a vezetők az alkalmazásban meglátták a profitot, a technológia várható hatása a munkavállalókra és a gazdaság egészére azonban ma még tisztázatlan kérdés. A generatív mesterségesintelligencia-modellek ígéretet hordoznak mindenféle olyan feladat automatizálására, amelyekről korábban azt gondolták, hogy kizárólag az emberi kreativitás és gondolkodás birodalmába tartoznak.

A mesterséges intelligencia és más digitális eszközök terén az elmúlt évtizedben elért elképesztő fejlődés ellenére a jólét javításában és a széles körű gazdasági növekedés ösztönzésében elért eredmények elkeserítőek. Bár néhány befektető és vállalkozó nagyon gazdag lett, a legtöbb ember nem profitált belőle. Néhányan még a munkahelyükről is kiszorultak az automatizálás miatt. A termelékenységi mutatók, amelyek az országok prosperitását jelzik, 2005 óta az Egyesült Államokban és a legtöbb fejlett gazdaságban nem a jó irányban változtak. Az a tény, hogy a gazdasági torta nem növekszik az elvárt ütemben, sok ember számára stagnáló béreket eredményez.

Milyen lesz a ChatGPT hatása a gazdaságra?

- Hirdetés -

A ChatGPT, amely emberhez hasonló írási képességekkel rendelkezik, és az OpenAI másik, nemrégiben megjelent modellje, a DALL-E 2, amely igény szerint képeket generál, hatalmas adatmennyiségen betanított nyelvi modelleket használ. Egyre erősebbek: egyre több adaton képzik őket, és a paraméterek – a modellekben szereplő változók, amelyeket módosítanak – száma drasztikusan növekszik. A ChatGPT kezelhető és meggyőzően gyorsan képes az emberéhez hasonló szövegek létrehozására, beleértve recepteket, edzésterveket és számítógépes kódot is. Ez egyértelmű bizonyítéka annak, hogy a mesterséges intelligencia forradalma valódi lehetőségeket rejt magában.

A nagy szereplők közül a Microsoft a jelentések szerint 10 milliárd dollárt fektetett be az OpenAI-ba, remélve, hogy a technológia új életet lehel a régóta küszködő Bing keresőmotorjába, és új képességeket hoz az Office-termékekbe. Eközben a Google bejelentette, hogy új generatív AI eszközeit a Gmailben, a Docsban és néhány más, széles körben használt termékében fogja használni.

Olyan fordulóponthoz érkeztünk, ahol a kevésbé képzett munkavállalók egyre inkább képesek lesznek elvállalni azt, amit addig képzett munkaerő végzett. Hogy milyen eredményt érünk el, az nagyban függ attól, hogy a munkáltatók hogyan alkalmazzák majd az olyan eszközöket, mint a ChatGPT.

Némethi Botond, Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -