Ingatlanvásárlás: segítség az első saját ház megvásárlásához

Akik jártasak az ingatlanvásárlásban, talán már rutinszerűen tudják, milyen teendőik vannak e kapcsán. Az első saját házunk megvásárlásakor azonban sok kérdés merülhet fel bennünk. Milyen papírokra van szükség, hova és milyen úton kell bejelenteni a módosítást és ehhez hasonlók. Cikkünkben dr. Bodó Gergely ügyvéd mondja el, mik azok a kötelező lépések, amik egy ingatlan megvásárlásához szükségesek.

Ügyvéd megbízása

„Mindenekelőtt szükséges megbízni egy ügyvédet a folyamat egyes részeinek lebonyolításához, hiszen hivatalosan nem is kerülhet sor ingatlan adásvételre ügyvéd bevonása nélkül. Ő az ugyanis, aki átnézi a tulajdoni lapot, és megállapítja például, hogy tehermentes-e az ingatlan. A tulajdoni lapról sok más fontos információt is ki tud deríteni. Ilyen például még, hogy rendelkezik-e valaki elővásárlási joggal. Az ügyvéd dolga továbbá az is, hogy benyújtsa a Földhivatal részére a módosítási kérelmet, ami alapján hivatalosan is mi leszünk a lakás új tulajdonosa.”

- Hirdetés -

Illetékfizetés

Az ingatlan vásárlásnak van egy kellemetlenebb, de szintén kötelező része: méghozzá a vagyonszerzési illeték megfizetése.

„Ez jelenleg a vételár 4%-át jelenti és a NAV felé kell rendeznünk. Az ingatlan árakat tekintve ez nem kis összeg, azonban a hatóságok igény esetén, egyedi kérelem benyújtásával biztosítják a részletfizetést” – teszi hozzá az ügyvéd.

Közüzemi számlák átírása

„Az utolsó lépések egyike, hogy a közüzemi számlákat a nevünkre írassuk. Erre igen szűkös, mindössze 15 napos határidőnk van törvény szerint. Az elmulasztása pedig bírságot von maga után” – folytatja dr. Bodó.

Az átírás a gyakorlatban annyit jelent, hogy be kell mennünk mindegyik közüzemi szolgáltatóhoz, és be kell jelentenünk az ingatlanvásárlás tényét.

Hitelfelvétel

Habár nem kötelező, a ház vásárlás menete sokaknak a hitelfelvétellel indul. E kapcsán érdemes a banktól tanácsot kérni, hiszen a banki ügyintéző segíthet megtalálni azt a hitelcsomagot, ami a számunkra leginkább megfelel.

A hitelfelvételhez azonban már szükségünk van az adásvételi szerződésre, hiszen az alapján kell megadnunk a banknak a hiteleljáráshoz szükséges információkat.

(szponzorált tartalom) 

Akár ez is tetszhet