Intralogisztika okosan és átlátható módon

Az intralogisztika, belső anyagmozgatás és leltárazás minden vállalat esetében kihívást jelenthet. Rengeteg költséget és energiát emészthet fel egy-egy rendszer felépítése, ha nem a megfelelő módon, a lehető legalaposabban tervezik meg az ökoszisztémát. Így számos hiba adódhat, amelyek miatt a vállalatok inkább a hagyományos módszereket preferálják, holott azzal szintén jelentős mennyiségű akadály jelentkezhet. Pedig ma már megtalálhatók a piacon azok a technológiák, amelyekkel hatékonyan kezelhetik a vállalatok az anyagmozgással kapcsolatos folyamataikat. A műveleteket lehet egyszerűbben, átláthatóbban és automatizáltan is végezni, a megoldásokról Pesti János, az Antra ID IT vezetője beszélt a NEWtechtalk műsorában.

Az adásban a szakember kiemelte, hogy az RFD technológia egy gyűjtőfogalom, amely a rádiófrekvenciás azonosítást jelenti. Az eljárás több kategóriába sorolható. Az alacsony frekvenciás (LF) eljárást általában az állatok azonosítására, a magas frekvenciást (HF) leginkább a beléptetőkártyák esetében, míg az ultra magas frekvenciást (UHF) a logisztikai folyamatok követésére használják.

Az RFID nem csodaragasztó

- Hirdetés -

- Hirdetés -

„Az UHF technológia alkalmazási gyakorlatában közel tízéves tapasztalattal rendelkezünk” – hangsúlyozta Pesti János. „Amikor ládákat, járműveket követünk, akkor ez az eljárás teljes mértékben biztosítja a követelményeket, ugyanis úgy tudunk érzékelési pontokat létrehozni, hogy azok nem akadályozzák a logisztikai folyamatot. Ezáltal gyakorlatilag láthatatlanná tesszük az adatgyűjtést, amely térben és időben pontos információkkal szolgál.”

A szakember szerint az RFID technológiát nem lehet koncepció nélkül bevezetni. Sokszor követelményként jelennek meg olyan tényezők, amelyek megfelelő szervezéssel egyszerűbb technológiával rendelkező rendszer bevezetését is lehetővé teszik. Az RFID a meglévő ökoszisztémát kiegészítő lehetőség. Az Antra ID jellemzően a hibrid koncepciókat részesíti előnyben, amely megfelelő rugalmassággal bír, ezáltal könnyen fejleszthető, de emellett a megfelelő automatizáltsági szintet is biztosítja.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Célok az intralogisztikai folyamatok automatizálásában

Sokszor szóba kerül az is, hogy mennyire automatizálhatók az intralogisztikai folyamatok és hol van ennek a határa. A kérdésre a választ abban látja, hogy a vállalatoknak szükségük van közép- és hosszútávú stratégia kidolgozására, amelyben meghatározzák, hogy milyen irányba, milyen lépéseket kívánnak megtenni. A szakember hozzátette:

„Az sem baj, ha ez a cél egy jövőbemutató dolog, mert ekkor több fázisra bontjuk a folyamatot. Először megvalósítjuk az egyes, majd a kettes, aztán pedig a hármas fázisát. Viszont azt látom, hogy a cégeknek legtöbbször nincsenek naprakész, valós idejű, jó minőségű adataik, amelyek alapján egy ilyen hosszú- vagy középtávú stratégia felvázolható. Elsősorban olyan folyamatra érdemes kiterjeszteni az RFID technológiát, ami rentábilis, és látható a megtérülés. Ha egy automatizálási projekt elindul, akkor számos aspektusra oda kell figyelni.”

Szerinte ahhoz, hogy egy vállalat igazán fejlett szintre építse fel a folyamatait, elsősorban adatokra van szükség. Az információk alapján már öntanuló algoritmusok is működhetnek, amelyek képesek mintafelismerésre, és meglátják a különböző összefüggéseket, ezáltal előrejelzéseket készíthetnek, így megelőzve a hibázás lehetőségét. „A mesterséges intelligencia technológiájának bevezetésén jelenleg egyetemi csapatokkal dolgozunk együtt, akik az algoritmusok fejlesztését végzik, az Antra ID pedig az adatok gyűjtésében támogatja a tevékenységet.”

Hallgassátok meg Ti is a NEWtechtalk podcastot, ahol az előbb olvasottakról bővebben beszélgetetett Pesti Jánossal, az Antra ID Kft. IT vezetőjével Némethi Botond műsorvezető.

Némethi Botond, NEW technology magazin

- Hirdetés -