Izgalmas interjú Marosvölgyi Dórával, az EIT Jumpstarter mentorával

Lapunk nemrég beszámolt a 2020-as EIT Jumpstarter programjáról. Ennek apropóján exkluzív lehetőséget kaptunk, amely keretében Marosvölgyi Dórával, az EIT Jumpstarter mentorával és EIT Health InnoStars projektmenedzserével beszélgettünk a verseny múltjáról, elmúlt év kihívásairól, személyes kedvenceiről és a 2021-es versenyről! 

Az EIT elképesztő múlttal rendelkezik az utóbbi 13 év innovációs piacán. Új innovációs közösségek és központok, számos új termék és szolgáltatás létrejöttének támogatása áll a legnagyobb eredmények között. Milyen tervekkel vágnak neki a 2021-es évnek?

Az EIT fő célja vállalkozás- és innovációbarát környezet létrehozása Európában annak érdekében, hogy az EU felvegye a versenyt a világ olyan vezető innovációs régióival, mint Izrael vagy a Szilícium-völgy. Az egyik legnagyobb feladatunk a fejlődő európai régiók felzárkóztatása, melyben nagy szerepet játszik a gondolkodásmód-váltás. Célunk, hogy olyan innovatív megoldásokat támogassunk, amelyek a jelenlegi társadalmi kihívásokra adnak választ. Az EIT által támogatott technológiai fejlesztések tesztelése és az európai piacra való bevezetése egy hosszabb folyamat eredménye, de az EIT Jumpstarterhez hasonló programoknak köszönhetően a gondolkodásmód-váltás a szemünk előtt megy végbe. A Jumpstarter programban innovatív technológiai ötletekkel rendelkező kutatókat segítjük projektjük piacosításában és a vállalkozásuk elindításában, ezzel támogatva a Kelet-, Közép- és Dél-európai régiók felzárkóztatását és a munkahelyteremtést.

- Hirdetés -

A 2021-es terveink között szerepel a versenyben résztvevő csapatok számának kiterjesztése, emellett folytatjuk a felzárkóztatási folyamat támogatására külön felkészítő programokat indítunk a Nyugat-Balkán régió országainak igényeire szabva.

A COVID-19 világjárvány számos vonalon megtépázta a gazdaságot, azonban új lehetőségek is nyíltak a világpiacon. Hogyan támogatja ezeket a törekvéseket az EIT? Változtatott-e bármin az általános „üzletmenethez” képest

A Covid-19 járvány rámutatott arra, mennyire fontos az agilis hálózatokban való részvétel, amely egyrészt védőhálót nyújt, másrészt felgyorsítja az információáramlást, hatékonyabb együttműködéseket téve lehetővé a szereplők között. Az EIT gyorsan reagált, a Válságkezelési Kezdeményezésének keretén belül (EIT Crisis Response Initiative) a járvány feltartóztatásához és leküzdéséhez kapcsolódóan 207 innovatív projektet és vállalkozást támogattunk 60 millió euró összértékben. Ezek jellemzően biotechnológiai és diagnosztikai fejlesztések, de megtalálhatunk közöttük olyan projekteket is, amelyek a 3D modelleken elemzik a vírus terjedését, vagy megoldásokat nyújtanak a levegőben terjedő szennyeződések csökkentésére.

Emellett maga a szervezet is agilisan válaszolt a kihívásra, az egészségügyi előírásokat szem előtt tartva az elsők között voltunk, akik zökkenőmentesen teljesen online munkamenetre állították át az egész szervezetet. Minden negatív következmény mellett a Covid-19 miatt a munkafolyamatokra nehezedő külső nyomás végül pozitív fejleményeket eredményezett: az online Jumpstarter oktatás lehetővé teszi a program hatékonyabb implementációját és skálázását, így több csapatot tudunk elérni és kiképezni.

Az EIT Jumpstarter versenyről lapunk is beszámolt. 160 ezer euró értékű nyereményalap, amelyért a 36 csapat versenybe szállt. Milyen újdonságokat hoztak el a versenyre a csapatok?

2020 jelentős év volt számunkra, mert megdupláztuk a versenyben részvevő EIT szervezetek körét, így több csapat vehetett részt benne: az egészségügy, élelmezés és nyersanyaginnovációval kapcsolatos technológiák mellett már az energiával, városi mobilitással és gyártástechnológiával foglalkozó innovatív csapatok is bekerülhettek a versenybe. A döntőben mind a hat tématerületről érkeztek csapatok a derékfájás kezelésére szolgáló minimálisan invazív biotechnológiai megoldástól kezdve, új generációs platina-ötvözetű nano-katalizátorok előállításán át a villamos távvezetékek drónos felügyeletével foglalkozó innovatív szoftveres megoldásokig bezárólag. Mind-mind olyan, amely a meglévő társadalmi kihívásokra ad innovatív választ.

Ha tud említeni személyes kedvencet – akár az elmúlt évekből – , mely innováció lenne az?

A tavalyi évben az egyik legérdekesebb technológián egy észt csapat, a VocDec dolgozott. Ők az autizmus korai felismerésével foglalkoznak, egy olyan algoritmuson dolgoznak, amely újszülöttek sírásából képes beazonosítani/felismerni az autizmusra való hajlamot. Míg a jelenlegi technológia szerint legkorábban a baba 24 hónapos korában tesztelhető a hajlam, a start-up technológiájával a diagnoszika sokkal korábban mehet végbe, így már korábban megkezdhető a gyerekek fejlesztési programja.

A mentorálás során arra fektettük a fő hangsúlyt, hogy az észt piacralepést követően hogyan tudja a start-up a beépíteni a társadalombiztosítási rendszerbe a diagnosztikai innovációt, így általánossá tenni az újszülöttek tesztelését.  A csapat nagy utat tett meg a Jumpstarter kezdete óta, hiszen a trainingek során kialakították üzleti modelljüket, és a verseny végére elindították a vállalkozásukat.

A döntőben a zsűri a VocDec-nek ítélte az egészségügyi különdíjat, melyet az európai egészségügyre legnagyobb potenciális hatást gyakorló start-up vállalkozásnak ítéltünk meg.

Az eddigi tematikán túl tervezik-e a bővítést?

A témakörök 2021-ben nem változnak, de egyéb aktivitásokkal bővítjük a szolgáltatási portfóliónkat. Azoknak a kutatócsapatoknak, akiknek nincsen üzleti szemléletű tagjuk, lehetőséget nyújtunk arra, hogy fiatal vállalkozókkal ismerkedjenek meg, és ha „van kémia” a kutatók és a vállalkozók között, támogatjuk őket a vállalkozásuk megalapításában.  Kicsit olyan ez, mint Tinder a start-upoknak.

Hogyan tudják után követni a „kiképzett” innovátorokat? Ők utána bekapcsolódhatnak az EIT munkájába?

Fontos számunkra, hogy a kiképzett innovátorok a hálózaton belül maradjanak, tudásukkal, szakértelmükkel támogassák az egészségügyi innovációs ökoszisztémát. Számos lehetőség áll nyitva számukra a Jumpstarteren túl is. A program eredményeképpen megszületett start-upok a tematikus EIT szervezetek által működtetett, korai fázisú vállalkozások támogatását szolgáló akcelerátor programokban folytathatják a pályafutásukat.

Azok a kutatók, akik elvégezték ugyan a program oktatási részét, de úgy döntöttek, hogy nem vágnak bele a vállalkozásba, különböző képzési programokban vehetnek részt, tematikus workshopokon keresztül tarthatják tudásukat frissen a legújabb iparági trendekkel kapcsolatban.

Mit lehet tudni már a 2021-es versenyről? Hogyan tudnak jelentkezni rá a jövő startupperei?

2021-ben 190 csapatot fogunk kiválasztani a 6 tématerületről a fejlődő európai országokból. Az érdeklődők az alábbi linkre kattintva egy rövid előregisztrációs lapot tudnak kitölteni és értesíteni fogjuk őket, amikor megnyílik a program regisztrációja. A program továbbra is a Kelet-, Közép-, Dél-európai régiókat támogatja és bízom benne, hogy idén még több innovatív magyar ötlettel találkozunk.

Czakó Miklós, Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet