Karácsonyi technológia: Az első elektromos karácsonyi fényeket Edison telepítette

Képünk illusztráció!

Bár a találmányhalmozó üzletemberről mára sok kiábrándító tény derült ki, az elektromosság kapcsán elért eredményeit nem lehet elvitatni, ahogy azt sem, hogy az első karácsonyi köztéri díszkivilágítás ötlete is tőle származik.

Az ünnepnek 1880. december 21-e óta része a díszkivilágítás. Ez volt az a nap, amikor Edison New York-i előkelőségeket hívott meg Menlo Parkban található laboratóriumába, és úgy döntött, már az előtt lenyűgözi őket, hogy betennék a lábukat az elektromos fényárban úszó épületbe. Az eset nem városi legenda, hiszen akkora szenzáció volt, hogy hivatalos tudósítást közölt róla a New York Times: mint írták, a feltaláló összesen 290 darab villanykörtével világította meg a vasúti pályaudvartól a laborig vezető utat. Mivel ekkoriban az elektromos közvilágítás is ritkaságszámba ment, az, hogy valaki saját célra ünnepi díszkivilágítást épít, akkora szenzáció volt, mintha napjainkban Elon Musk egy magánűrhajóval landolna a Holdon.

A megvilágított útvonal csak visszatekintve tűnik direkt karácsonyi fénydekorációnak, hiszen a feltaláló – tőle nem túl szokatlan módon – mindössze felvágni akart a vendégek előtt. Igaz, hogy a vacsorapartihoz a közelgő szenteste szolgáltatta az apropót, de a fényes útmutatás inkább szólt a New York-i önkormányzattól – némi biznisz reményében – meghívott elöljáróknak, mintsem az ünnepi hangulatnak. Azzal csak a New York Times lelkes írása mosta össze a lámpafüzért, mivel a „puha és bársonyos fények” a karácsony meghittségét juttatták a szerző eszébe. Jól sejtette, hogy ott és akkor elindult valami.

- Hirdetés -

Gábor János, Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet