Kihívások a karbantartás menedzsmentben

Lehet-e egyáltalán jól csinálni?

A Blumenthal Consulting Kft-t 2010-ben alapítottuk, és azóta nagyon sok céggel kerültünk kapcsolatba különböző iparbiztonsági, munkavédelmi, környezetvédelmi, műszaki-jogi határterületi kihívások kapcsán. Hosszú ideje fejlesztünk informatikai termékeket is ipari igényekre.

Csaknem 10 éve tanulmányozzuk a cégek megoldásait a karbantartás dokumentálásának problémájára kicsi irodáktól a multinacionális gyártó cégig. Előadásomban azt fogom összefoglalni, hogy mik azok a technikai, szemléletbeli, jogi, és olykor információ hiányból adódó nehézségek, amik miatt szinte mindenhol kihívás ez a terület, és persze mutatok jó megoldásokat is.

A karbantartás messze túlmutat a hibák javításán, és a kopó alkatrészek időszakos cseréjén. Bemutatónkban összeválogattuk a legérdekesebb kihívásokat és a megoldások jó, modern, XXI. századi, 4.0-ás gyakorlatát is. Továbbá ismertetjük, mennyire szerteágazó terület ez, és milyen sok része van, amit kisebb cégeknek is figyelemmel kell kísérni, pedig nem is gondolnának rá.

- Hirdetés -

Gyakorlatilag cégmérettől függetlenül fontos, hogy a munkaeszközök megfelelő műszaki állapotban legyenek és mindig biztonságosan lehessen dolgozni velük. Habár ezzel elméletileg mindenki egyetért, a legtöbb cég csak maximum pár táblázatot vezet a karbantartásról, gyakran kézzel írva, és viszonylag ritka, hogy minden jogszabályi előírást is figyelembe tud venni.

Megmutatjuk, hol csúsznak el a cégek, miért nem használják a munkatársak a meglévő termékeket, illetve milyen elvárások fogalmazódnak ezen a területen.

Ma az a minimum, hogy egy alkalmazás kezes, könnyen és hatékonyan kezelhető, integrálható, kapcsolható a gépek által kiadott információkhoz, figyelemmel kíséri a jogi előírásokat is, nem csak a gépkönyvet. Egy megfelelően megtervezett karbantartás menedzsment nem csak a géptörésektől véd, hanem hatalmas mennyiségű időt és energiát is megtakarít, amit a mai üzemi és üzleti elvárások mellett luxus lenne veszni hagyni.

Némethi Botond/NEW technology magazin