Kikapcsolt kamerával kevésbé kimerítő a meeting

Az Arizonai Egyetem cégmenedzsmenttel kapcsolatos kutatásai feltárták, hogy a virtuális találkozók ún. „Zoom-fáradtságot” idéznek elő – ez energiahiány és kimerültség érzését jelenti, még egy nappal a meeting után is. Az eredményeket összefoglaló Allison Gabriel professzor elárulta: a jelenség okozója a bekapcsolt webkamera.

„Az általános vélekedés az, hogy a megbeszélések alatt aktív kamera nagyobb odafigyelésre sarkallja a résztvevőket”, mondta a tudós. Hozzátette: a láthatóság miatt megterhelőbb a tárgyalás, hiszen nyomást helyez ránk, hogy figyelnünk kell a megjelenésünkre. Ennél is kimerítőbb, ha otthonról jelentkezünk be, hiszen figyelni kell arra is, hogy ne nyissa ránk az ajtót a gyerek, vagy ne ugorjon fel az asztalra a macska.

Gabriel és kollégái a négy hétig tartó kutatásban 103 személy kb. 1400 virtuális meetingjét figyelték meg. Kiderült, hogy a kamerát használók jobban elfáradtak, mint azok, akik csak a hangjukkal voltak jelen. A kimerültebb dolgozók ráadásul a téma iránt is kevésbé voltak elkötelezettek, tehát megdőlt az a feltételezés, hogy a találkozó élő képpel hatékonyabb, sőt, ennek éppen az ellenkezője igaz.

A Zoom-fradtság egyébként jobban sújtotta a nőket, illetve azokat, akik újak a cégnél, mivel ők jobban tartanak attól, hogy a külsejük alapján ítélik meg őket.

Gábor János, Okosipar.hu
(Forrás: Science Daily)

Akár ez is tetszhet
https://www.okosipar.hu/wp-admin/post.php?post=7773&action=edit#