- Hirdetés -

- Hirdetés -

Kinyerhető a víz a levegőből

Igen, ma már ez is lehetséges, a 3D nyomtatásnak köszönhetően. Ironikus módon egy olyan bolygón élünk, amelynek a felszínét nagyrészt víz borítja, de ennek a túlnyomó része ihatatlan. Viszont egy eljárásnak köszönhetően a levegőből kinyerhető a fogyasztható víz. A GE kutatócsoportja olyan 3D nyomtatott eszközt fejleszt, amely ezt a folyamatot lehetővé teszi, és elsőként az amerikai hadsereg fogja igénybe venni.

Levegő

A levegő a Földünket körülvevő gázok elegye, legnagyobb részben nitrogén és oxigén alkotja. E keveréken belül található vízgőz is, ami a hőmérséklettől függően a levegő 0,2 – 4 százaléka. Ez páratartalomként ismert, ami azt jelenti, hogy a dihidrogén-monoxid vegyület a levegő része.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A vízhiány sokak számára égető kérdés. Éppen ezért irányul kutatás arra, hogyan kezeljük a felmerülő logisztikai problémát, hogy ivóvizet juttassunk a világ különböző pontjaira, ahol ennek hiányától szenvednek – mint jelen esetben az amerikai hadsereg katonái.

A projektet a DARPA Atmospheric Water Extraction (AWE) programja támogatja, ami azt bizonyítja, hogy a törekvés jelenleg nagyon is izgatja a kutatók fantáziáját.

A DARPA 14,3 millió amerikai dollár támogatást biztosít a GE Research kutatói számára egy olyan rendszer kifejlesztésére, amely a levegőből iható vizet hoz létre. A tervek szerint a berendezés naponta 150 katonát tud majd megfelelő mennyiséggel ellátni, s a cél az, hogy a készülék méretét tekintve akkora legyen, amit négy ember hordozhat.

„A víz szállításához kapcsolódó logisztikai költségek megdöbbentően magasak, valamint a veszélyes háborús övezetekben komoly veszteségeket okoz” – mondta David Moore, a GE Research projektvezetője. „A berendezés könnyen szállítható, kompakt eszköz, amely hatékonyan vonja ki a vizet a levegőből. Ezzel életeket menthetünk, nem mellesleg pedig megkönnyíthetjük a fegyveres erők logisztikai és pénzügyi terheit.”

A GE beszámolója szerint a hadsereghez kapcsolódó vízszállítás logisztikai költsége a Védelmi Minisztérium költségvetésének egyharmadát teszi ki.

Fém

A GE csapata felhasználja a hőcserélők fejlesztése során szerzett tapasztalatait és tudását az űrkutatásban és energiatermelésben. A rendszer a szorbens anyagok kinyerésére (gőzök elválasztása) támaszkodik, amilyen a levegőben található víz is. Az AM fém hőcserélő hőt von ki a szorbens anyagokon keresztül, ezáltal a víz kondenzált (iható formában) szabadul fel.

Az UC Berkeley foglalkozik az említett szorbens anyagok kinyerésének fejlesztésével. A matériák elválasztására irányuló munkálatokat a Dél-Alabama Egyetemen végzik, ahol modellezni fogják a tömegátadást, és megmérik az abszorpció kinetikáját.

Napjainkban több kutatás is erre a területre irányul, a 3D nyomtatás pedig egy lehetséges mód, ami meg is valósítja ezt a technológiát.

Némethi Botond, Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet