Kvantumszenzorral olcsóbb és gyorsabb a koronavírus szűrése

Amerikai kutatóknak köszönhetően hamarosan megváltozhat a világon mindenhol alkalmazott eszközkészlet, amivel jelenleg próbálják kimutatni a koronavírust az emberek szervezetében. Egy gyémántalapú kvantumszenzor segítségével olyan új teszt született, ami nemcsak olcsóbb és gyorsabb, hanem sokkal pontosabb is a PCR-nál, ráadásul remekül azonosítja a kórokozó újabb és újabb variánsait – állítja cikkében az eeNews.

Amíg az aranyalapú polimeráz-láncreakciós (PCR) vizsgálatok akár 25 százaléka produkálhat tévesen negatív eredményt, addig az MIT csapatának új megoldásával ez az arány egy százalék alá csökkent – legalábbis a matematikai szimuláció során, hiszen embereken (és reprezentatív méretű tömegen) még nem próbálták ki. Az újfajta teszt még eredményesebb, ha hozzávesszük az időfaktort, hiszen a vírus RNS-ének néhány szálát akár egy másodperc alatt képes kiszűrni.

A különleges teszt olyan nanoméretű ipari gyémántokat tartalmaz, amelyeket mágnesesen kapcsolódó bevonattal láttak el, és utóbbi anyagot úgy kezelték, hogy vírusspecifikus RNS-szekvenciához kötődjön. A mágneses kapcsolatok a COVID RNS-ének jelenlétében megszakadnak, így megváltozik a nanogyémántok fluoreszcenciája, amit egy lézeres optika azonnal képes észlelni.

- Hirdetés -

Bár az egész folyamat drágának tűnik, egyáltalán nem az, sőt! A mesterséges gyémánt és a bevonatát képező gadolínium bázisú anyag is kifejezetten alacsony áron előállítható, a lézer pedig – viccen kívül – akár a legolcsóbb, kereskedelmi forgalomban kapható pointer is lehet, a lényeg csak annyi, hogy zöld színű legyen.

A biztató eredmények láttán a kutatók hozzáláttak egy laboratóriumi vizsgálatoknak megfelelő eszköz kifejlesztéséhez. A feladat egyszerre igényel magas fokú kvantumfizikai és mérnöki szakértelmet, és persze időigényes, de ha elkészülnek vele, akkor a hagyományos PCR-teszt nagyon erős konkurenciát kap.

Gábor János, Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet