M+E – 25 év a szerszámgépek világában

Egyszer volt, hol nem volt… kezdhetnénk így is, hisz az egész egy mesébe illő történet

Ugyanis volt 4 ember, akik jó helyen voltak, jó időben, hogy közösen elinduljanak egy úton és alapítsanak egy céget. Persze az út során akadtak nehézségek: piaci kihívások, gazdasági válság, vezető-váltás, termék portfólió-módosítás, satöbbi, satöbbi. Viszont minden viszontagság ellenére sikerült elérniük a céljukat: az M+E 25 év után is a piac stabil és meghatározó szereplője.

A kezdetekhez azonban régebbre kell visszanyúlni. Ez a 4 ember, név szerint: Barhács István, Friedmann Péter, Radnics Simon és Szilágyi László, a SZIM Esztergagépgyár technológiai osztályán dolgozott együtt, ami akkor modern és jól eladható gépeket gyártott (EEN 320, EEN 400, EPA320), így volt alkalmuk megtanulni, kitanulni a szakmát.

A SZIM azonban a rendszerváltást követő gazdasági összeomlás során néhány év alatt tönkrement, így jött a logikus gondolat, hogy az ott megszerzett tudásukat hasznosítva alapítsanak egy céget közösen, és tanuljanak meg a piacgazdaságban boldogulni.

- Hirdetés -

Ugyan voltak kis kitérők az úton, de végül ’97-től datálhatóan megalakult az M+E Szerszámgép Kereskedelmi Kft. Ekkor még egy kis 3 szobás lakás volt az iroda Csepelen.

Az M+E első kiállítása a Mach-Tech-en (1998)

Az alapítást követően két márkával kezdtek foglalkozni: az angol Colchester-Harrison esztergáival, valamint a japán Okumával. És míg a Colchester gépeit viszonylag könnyű volt értékesíteni a hazai piacon, köszönhetően kedvező áruknak, termelékenységüknek, pontosságuknak és gyorsaságuknak, addig az Okuma gépek eladása már közel sem volt ilyen egyszerű, minthogy ezek már drágának számítottak, és a japán gépek akkor még nagyon idegennek hatottak Magyarországon.

Mindeközben a folyamatos fejlődés – és a fentiekben említett két partner biztatása is – arra sarkallta a céget, hogy egy nagyobb irodát találjon, ami egy bemutatóteremnek is helyet tud biztosítani. Így talált rá a cég egy építőipari cég használaton kívüli ebédlőjére, ahová át is tették a székhelyüket: itt már az iroda mellett kialakítottak egy 6-8 gép számára ideális bemutatótermet.

Az M+E a Mach-Tech-en 2019-ben

Az új, kibővült helynek is köszönhetően új partnerek találták meg az M+E-t, így például ’98-ban a japán Okamoto, mely nagyon jó minőségű köszörűivel hozzájárult a cég sikeréhez, akárcsak a kicsit később csatlakozott angol Bridgeport megmunkálóközpontjai.

Az igazi áttörést azonban az ezredforduló hozta meg, méghozzá a Brother márkának köszönhetően. Az általuk forgalmazott megmunkálóközpontok ma is vezető termékei cégüknek.

A bővülő termékpaletta, kereslet és szakembergárda szükségszerűvé és lehetővé tette egy új, saját telephely kialakítását. Minthogy akkor még nem volt EU támogatás, kölcsönt nem akartak felvenni, így spóroltak, majd vettek egy telket. Megint spóroltak, és lassan felépült a jelenlegi épület 2005-ben: egy 400 nm iroda és 700 nm csarnok, ami bemutatóteremként is funkciónál.

Brother Speedio M200X3 megmunkalóközpont BV7-870
automata adagolóval és B-Stocker alkatrésztároló egységgel.

Az átköltözést követően a vevők felől érkező igények kielégítésére kapcsolatba léptek néhány tajvani és kínai szerszámgépgyártóval. Bár tisztában voltak azzal, hogy ezek a gépek nem érik el a japán gépek minőségét, de az áruk miatt keresettek voltak, ám néhány év után viszont kiderült, hogy hosszú távon nem jó annak a cégnek a gépét forgalmazni, amely nem tud megfelelő támogatást nyújtani Tajvanról vagy Kínából az európai kereskedőjének. Mára a portfólióban csak a Hartford maradt ezek közül, aki viszont minőségben és támogatásban is eléri azt a szintet, ami szükséges a hosszú távú sikerhez.

Eközben a két régi partnerrel: a Colchestert és Harrisont, valamint a Bridgeportot gyártó angol céggel megszüntette az üzleti kapcsolatot, minthogy sajnos nem megfelelő minőségű gépeket és támogatást biztosítottak. Kiváltván ezeket, ekkor került a kínálatba a brazil Romi.

Mindeközben egy generációváltás is végbe ment a cégben: mind a 4 tulajdonos, akik addig aktívan részt vettek a cég életében, átadta a „stafétát” az utódjának. Az ekkor már 26 fős cég ügyvezetésére Péter Szabolcsot kérték fel.

2014 és ’15-ben ezzel a váltással egyidejűleg egy portfólió módosítás is lezajlott: megjelentek a Mitsubishi szikraforgácsológépei, a Nakamura-Tome esztergagépei, a Toyoda megmunkálóközpontjai a kínálatban.

Kiegészítőként pedig a Filtermist olajköd elszívóit (2004. óta), szerszámtartóként az Eppinger termékeit, a szikraforgácsolókhoz a BEP befogórendszereit és az Easymetal ionizálóit ajánlja a cég.

Ezt a termékkínálatot 2017-től a FUJI esztergái, míg 2021-től a KIWA megmunkálóközpontjai színesítik.

Az idei Mach-tech kiállításon 3 géppel voltak jelen, köztük megjelent a Magyarországon most debütáló Brother M200X3 megmunkálóközpont BV7-870 automata adagolóval és B-Stocker alkatrésztároló egységgel. Illetve a ROMI D800 függőleges megmunkálóközpont egy nagyon érdekes „megmunkálással” mutatkozott be, és közkívánatra kiállításra került az elmúlt évek „slágertermék”: a Mitsubishi MV2400S huzalos szikrafogácsoló is.

„Most itt tart a történet, de természetesen, nem ez a vége. Még legalább 25 évre tervezünk és mindent megteszünk, hogy hasonlóan sikeresek legyünk, a vevőink továbbra is elégedettek legyenek velünk, a munkatársaink a jövőben is szívesen dolgozzanak cégünknél, hogy továbbra is a szerszámgép piac stabil, meghatározó szereplője legyünk.” – Péter Szabolcs, M+E ügyvezető.

M+E

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet