Megnövekedett az igény a robotikai készségek fejlesztésére

Felértékelődik az oktatás a robotika szektorban

2022-re várhatóan már csaknem 4 millió ipari robot fog működni a gyárakban globálisan. Ezek az eszközök létfontosságú szerepet játszanak a gyártás automatizálásában, a gazdaság felgyorsításában a koronavírus-járvány után. A robotok mindemellett felvirágoztatják a keresletet a szakmunkások iránt, az oktatási rendszereknek pedig hatékonyan kell alkalmazkodniuk az újonnan létrejött igényhez.

„A kormányoknak és a vállalatoknak az egész világon a robotok és az intelligens automatizálási rendszerek alkalmazására, a megfelelő készségek biztosítására kell összpontosítaniuk” – mondja Milton Guerry, a Nemzetközi Robotikai Szövetség elnöke. „Azért fontos ez a folyamat, mert így maximálisan kihasználhatjuk a technológiai lehetőségeket. A politikai és vállalati stratégia ezen iránya prioritással bír, ezáltal a munkaerő könnyebben áttérhet a még inkább automatizált gazdaságra.”

A munka jövője

- Hirdetés -

„Kevés ország helyez komoly hangsúlyt az oktatási rendszer átalakítására úgy, hogy az a modern kornak teljes mértékben megfeleljen” – magyarázza Saadia Zahidi, a Világgazdasági Fórum vezetője. „Akik már korábban belekezdtek ebbe a folyamatba, azok a humán erőforrás fejlesztésére összpontosítanak. Ilyenek például Észak-Európa országai, valamint Szingapúr. Ők valószínűleg a leghasznosabb kísérleteket végzik a munka világának jövőbeni feltérképezésében.”

Mennyire automatizáltak a vállalatok?

Az Economist Intelligence Unit (EIU) által közzétett „automatizálási készültségi index” alapján csupán négy ország az, amely már kialakított a jövőre nyitott oktatási politikát az automatizált gazdaság kihívásainak kézbentartására. Dél-Korea vezeti a listát, Észtország, Szingapúr és Németország követi. Japán, az Amerikai Egyesült Államok és Franciaország szintén fejlettek ezen a téren, illetve Kína is törekszik tartani a lépést a többi országgal. Az EIU szerint a kormányoknak a következőkben kellene közreműködnie annak érdekében, hogy gyorsabban menjen végbe a folyamat: több, mélyreható tanulmány elkészítése a témában, több párbeszéd a vállalatok között, illetve nemzetközi tudásmegosztás.

Toborzási stratégia

A munkatársak toborzására rövid távon kell tekinteni. „Ha nem találjuk meg a kellőképpen tapasztalt munkatársakat, akkor a felvételi gyakorlat esetében inkább a szakképzettséget kell előtérbe helyezni” – tanácsolja Dr. Byron Clayton, az Advanced Robotics for Manufacturing vezérigazgatója. „Ha nem találjuk azt a bizonyos tapasztalt embert, akkor olyan személy felkutatását kell megcélozni, aki képes és hajlandó megtanulni az adott szakmát.”

A munkaerő oktatása

A robotikával foglalkozó vállalatok gyakorlatorientált képzéssel biztosítják a munkaerő megfelelő szaktudását.

„A jelenlegi munkatársaink átképzése csupán rövid távú intézkedés. Ennél jóval korábban meg kell kezdeni a felkészítésüket, az iskolákban és a különböző alapképzésekben már elsajátíthatják azt a tudást, amellyel megfelelhetnek az ipari keresletnek és a jövő igényeinek. A technológiai és digitális készségek iránti érdeklődés egyre növekszik, de ugyanolyan fontosak a kognitív képességek, mint a problémamegoldás és a kritikus gondolkodás” – emeli ki Dr. Susane Bieller, az IFR főtitkára.

„A gazdaságoknak fel kell használniuk az automatizálást, és ki kell építeniük a jövőorientált készségek támogatását, különben versenyhátrányba kerülnek.”

Némethi Botond, Okosipar.hu
(Forrás: IFR)