Mérföldkő az építőipar digitalizációjában

A PlanRadar új funkciója teljes, 360 fokos képet nyújt a projektek állapotáról

A digitális építőipari, ingatlan- és létesítménygazdálkodási platformját Magyarországon is forgalmazó, bécsi székhelyű PlanRadar bejelentette, hogy SiteView elnevezéssel, mesterséges intelligencia alapú megoldást dolgoz ki. Az új funkcióval nem csak tovább bővül az eszköztár, de még hatékonyabbá is válik a PlanRadar. A SiteView a 360 fokos képkezelésének köszönhetően gazdagabb vizuális dokumentációt biztosít a projekteken, növeli a pontosságot, javítja az átláthatóságot és csökkenti az utómunkálatokat, ezáltal jelentősen javíthatja a munkavégzés hatékonyságát.

A PlanRadar tervezett új funkciója, a SiteView lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy a helyszíni bejárások minden fontos állomásán 360 fokos képeket készítsenek, amelyeket a rendszer automatikusan beilleszt az adott projekt 2D-s terveibe. A megoldásnak köszönhetően a résztvevők naprakész vizuális nyilvántartást vezethetnek az építkezés minden szakaszáról, a beruházás készültségi fokáról.

„Az új funkció azért fontos fejlesztés, mert a könnyen kezelhető élményt a legmagasabb szintű pontossággal ötvözve, több ezer fotó elkészítését kiváltva teszi lehetővé a vizuális megvalósítási tervdokumentáció teljes körű, minden részletre kiterjedő összeállítását. A platform alapként biztosított, már meglévő dokumentációs, kommunikációs és jegykezelési funkcióit kiegészítő megoldásnak köszönhetően az adott építési projekt bármelyik szereplője benézhet a „fal mögé”, vagyis pontosan ráláthat arra, hogy hol tart a megvalósítás, milyen feladatokat kell még elvégezni, ami számos esetben jelentősen csökkenti a költséges utómunkák kockázatát” – mondta Ibrahim Imam, a PlanRadar társ-vezérigazgatója.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A csúcstechnológiát képviselő új funkció használata egyszerű. Az ellenőrzést végző munkatársak a sisakjukra erősített, működésbe helyezett 360 fokos kamerával csak bejárják a terepet, a munka fennmaradó részét már a SiteView végzi el. A kamera által rögzített képeket automatikusan továbbítja, és a bejárt útvonalhoz igazítva beépíti a 2D-s tervbe, ami a szemle befejezését követően megjelenik a PlanRadar platformján. A mellett, hogy a SiteView észrevehetően gyorsabbá és hatékonyabbá teszi az építkezés vizuális dokumentációjának teljes folyamatát, az új funkció arra is lehetőséget biztosít a felhasználóknak, hogy egymás mellé tegyenek és összehasonlítsanak különböző időpontban készült felvételeket, így pontosabban ellenőrizhetik a projektek előrehaladását, gyorsabban észrevehetik az esetleges eltéréseket.

„A SiteView csökkenti a helyszíni ellenőrzések idejét és felgyorsítja a munkavégzést, hiszen akár nagy távolságból is teljes képet nyújt az adott helyszínről. A 360 fokos felvételek minden szükséges adatot, információt tartalmaznak, így biztosítva az adott projekt teljes átláthatóságát. Az új funkció alkalmazása minimális betanítást igényel, a felhasználók egyszerűen beállítják a kezdő pozíciót a 2D-s építési terven a PlanRadar mobilalkalmazásban, bekapcsolják a kamerát, végigsétálnak a helyszínen, és a befejezéskor megnyomják a STOP gombot. A többiről kifinomult algoritmusok gondoskodnak” – mondta Clemens Hammerl, a termékért felelős igazgató.

A SiteView az önvezető autóknál alkalmazott SLAM technológiára (Simultaneous Location and Mapping) épül, ami mozgás közben méri fel az ismeretlen környezetet. A szükséges adatokat a mesterséges intelligencia segítségével gyűjti be és dolgozza fel. A fejlesztésnek köszönhetően a PlanRadar felhasználói új eszközt kapnak az építési projektek megvalósításának kézben tartására, ami a platform már meglévő funkcióival összekapcsolódva, azokat kiegészítve még hatékonyabban biztosítja számukra a folyamatok átláthatóságát, ami komoly segítség a félreértések, az esetleges jogviták megelőzésében, megoldásában. A Site View közelgő bevezetés csak a kezdet, a PlanRadar folyamatosan megújítja a termékét, tervei között szerepel egyebek között a BIM-integráció megvalósítása, valamint a 360°-os képek jegyekhez való kapcsolódási lehetőségének megteremtése.

A PlanRadar SiteView funkcióját bemutató videó itt megtekinthető:

PlanRadar

- Hirdetés -