Ez a hangszigetelő selyem a hajszálnál is vékonyabb

Az MIT és más intézmények kutatóinak együttműködésével sikerült létrehozni egy olyan speciális selyemszövetet, ami sokkal csendesebb hellyé teheti a világot, hiszen elnyomja a zajok akár 75 százalékát – akár túl hangos szomszédról, akár folyton telefonáló kollégáról vagy egy autó utasteréről legyen szó.

A szövet majdnem olyan vékony, mint egy emberi hajszál. A belsejében fut egy szál, ami elektromos töltésre és hanghatásra rezegni kezd, majd utóbbit ellenáramlással lecsendesíti, kioltja – ahhoz hasonló módon, ahogy a zajszűrős fejhallgatók, amelyek technológiája a kutatás inspirációjaként szolgált. Az új megoldás azzal kecsegteti a jövőbeli felhasználókat, hogy kis helyiségekben, például szobákban vagy autókban kiolthatják a zavaró hangokat – sőt, az autógyártók tovább fokozhatják vele az utastér hangszigetelését.

A kutatók teljesen hétköznapi anyagok, például selyem, vászon és muszlin felhasználásával alkották meg a zajszűrő szöveteket, amelyek praktikusan alkalmazhatók, teljesen tetszőleges terekben. Irodahelyiségekben vászonfalak vonhatók be vele, autóban ülések, otthoni helyiségekben pedig szintén bútorok, falak.

- Hirdetés -

„A célunk az volt, hogy csendet teremtsünk, ami még az aranynál is értékesebb árucikk. A szövet rezgéseinek erejét kihasználva a csendes terek létrehozásának új lehetőségeit nyitottuk meg” – jelentette ki Grace Yang, a tanulmány vezető szerzője.

A kutatók rájöttek, hogy a szövet nyugalomban tartása segíthet megállítani a hangok terjedését. Mivel a szövet erős védőréteggé válik, megakadályozza, hogy a zaj átjusson a falakon vagy térelválasztókon. A kísérleteikből az is kiderült, hogy mind a szövet mechanikai tulajdonságai, mind pedig a pórusok mérete befolyásolja a hangkeltés hatékonyságát. Bár a selyem és a muszlin mechanikai tulajdonságai hasonlóak, a selyem a kisebb pórusmérete miatt jobb zajkioltó „hangszórónak” bizonyult: a hangerőt 65 decibelig (vagyis egy harsányabb emberi beszélgetés zajszintjéig) képes csökkenteni, és akár 75 százalékkal is „lehalkíthatja” a zajhatást.

„Számtalan lehetőség vár felfedezésre. Még csak a felszínét karcoljuk annak, hogy mit is érhet el ez a hangkioltó szövet, ami egy csendesebb, nyugodtabb világ felé vezető út kezdetét jelenti – mondta Yang. Hozzátette: a továbbiakban azt szeretnék elérni, hogy a szövet többféle frekvenciájú hangot is tudjon blokkolni, ezenkívül szükség lesz a szövet-előállítás hatékonyságának és az anyag felépítésének javítására is.

Gábor János, Okosipar.hu