- Hirdetés -

- Hirdetés -

Mesterséges intelligenciával készült el a Beatles utolsó dala

AI nélkül aligha lehetett volna befejezni a legendás együttes valóban utolsó, máig kiadatlan dalát, amihez a modern technológiát hívták segítségül, hogy az eredeti, több évtizedes felvételen elkülönítsék John Lennon hangját. A műveletet újrahangszerelés követte, amin a két még életben lévő tag, Paul McCartney és Ringo Starr is dolgozott.

A felvételről, amit John Lennon maga írt és rögzített még a ’70-es évek végén, mindenki megfeledkezett, egészen 1994-ig. Akkor az énekes özvegye, Yoko Ono talált rá, két másik dal, a nem sokkal később újrahangszerelve megjelent Free As A Bird és Real Love mellett. A Now and Thennel technikai okokból máig nem tudtak mit kezdeni, mivel a mesterséges intelligencia alkalmazások megjelenése előtt nem létezett olyan módszer, amivel el lehetett volna különíteni Lennon hangját a mögötte szóló zongorától. Márpedig enélkül nem volt lehetséges a dal eredeti zenekari hangszerelése.

A Now and Then elkészítésének előzménye a The Beatles: Get Back című 2021-es dokumentumfilm, amit A gyűrűk ura rendezője, Peter Jackson készített az életben lévő tagokkal – emlékeztet az Interesting Engineering. Ahhoz a produkcióhoz számos régi felvételt sikerült meghökkentően jó minőségben restaurálni, így tavaly feltették maguknak a kérdést: mi másra lehet még jó a produkcióhoz használt technológia? A WingNut Films a MAL audio AI-alapú megoldásával szedte szét a felvételt kristálytiszta hangsávokra. Ezután játszotta fel a maga részét a dobos Starr és a gitáros McCartney, aki a 2001-ben elhunyt George Harrison emlékének ajánlotta a Now and Thenben hallható szólót.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A The Beatles AI segítségével elkészült legutolsó dala a legelső közös szerzeménnyel, a Love Me Do-val együtt jelenik meg – stílusosan bakelitlemezen és kazettán, 2023. november 2-án, azaz ma jelenik meg.

Gábor János, Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet