Mesterséges intelligenciával pörgetik fel a kakaógyártást

Modern technológiával kívánja segíteni kakaóiparát Indonézia. Egy vállalat példáját másolhatják az ázsiai országban

Indonézia a világ harmadik legnagyobb kakaótermelője, jelenleg az afrikai Elefántcsontpart és Ghána előzik meg a dobogón. Az ázsiai ország változatos éghajlata és termőtalaja kiváló minőségű, egyedi ízekben gazdag kakaófajtákat eredményez. A lehetőségekben bővelkedő szektor azonban a technológia és az infrastruktúra hiányosságaitól szenved, az alacsony termelékenység és az ingadozó minőség problémáival küzd, így korlátozott mértékben fér hozzá a stabil árakat kínáló, igényes piacokhoz.

Ezen igyekszik változtatni egy állami támogatású vállalat, a Jáva szigetén működő Cocoa Teaching and Learning Industry (CTLI). A cég szakemberei technológiát és képzést adnak a gazdáknak, jobban és megbízhatóbban működő hálózatot fejlesztenek, valamint a nemzetközi piacokhoz igazodó minőségi szabványok és tanúsítványok meghonosításán fáradoznak.

Mérés a gyártás alapja

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Az exportorientált vállalat emellett saját gyártását is ipari digitális eszközökkel erősítette meg, hogy növelni tudja a szabványoknak megfelelő alapanyag mennyiségét, egyben példaként szolgálhasson a szektor cégei számára.

A jelenleg évente 50 tonnányi kakaót termelő CTLI például kulcsfontosságú motorjaira rezgésérzékelőket szerelt, melyek adatait szoftver elemzi, és mérőrendszer egyszerűsíti a kakaóvajtöltés folyamatát. A vezeték nélküli kapcsolaton keresztül elérhető gépi vezérlőrendszerben a karbantartó mérnökök távolról, táblagépekről, illetve kereskedelmi forgalomban kapható okostelefonokról monitorozzák a motorok és a pumpák működését, miközben a hálózatot tűzfalmegoldás védi a kibertámadásoktól. A kialakított ipari IoT megoldással a CTLI szakemberei bárhonnan, bármikor, valós időben áttekinthetik, és vezérelhetik a gyártás egészét.

A termelés további optimalizálását is Siemens megoldásra alapozta az indonéz cég. Mesterséges intelligencia elemzi a szenzoradatokat, hogy mindig a legjobb arány érvényesüljön a pörkölésnél, azaz a lehető legrövidebb idő alatt és a legnagyobb energiahatékonyság mellett fusson le a folyamat, miközben a legmagasabb minőséget adja.

Big datával a kakaóbabtól a kiszolgáló pultig

A CTLI a dolgok ipari internetére épülő alkalmazáscsomaggal ültetvényeit is monitorozza. A vállalat egy appot is fejleszt, amely az időjárási viszonyok alapján előrejelzi a kakaóbabtermés várható minőségét. Elemzéséhez a megoldás az adatközpontban tárolt, történeti adatokat szintén felhasználja, így a big data analitika kulcsszerephez jut a csokoládétermelés további optimalizálásában.

Indonézia ugyanis az organikus és fenntartható kakaótermékek iránti, általános kereslet növelésére törekszik, és olyan magas hozzáadott értékű származékok kifejlesztését tervezi, mint a csokoládé, a csokoládéitalok és a kakaóból készülő kozmetikumok. A kakaóbabtól a kiszolgáló pultig ívelő üzleti modellt a CTLI csúcsminőséget biztosító digitális folyamatai hívják életre.

Siemens

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet