Méréstechnikai szaktudás finomhangolása a minőségi termékek gyártásában

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Az állandó minőség-ellenőrzés a gyártási folyamatok minden szakaszában kiemelt szerepet kap. A folyton változó körülményeknek, elvárásoknak és szabványi előírásoknak köszönhetően e szakterületnek is gyorsan és megbízhatóan kell működnie. Ehhez azonban elengedhetetlen a megfelelő szaktudás, amely nem csupán a minőség-ellenőrzés csapatát, hanem a termelésben és gyártásban dolgozókat is érinti. Az egyik legátfogóbb képzés, amely ebben segíthet, a ZEISS Industrial Quality Solutions által szervezett független méréstechnikai oktatás, az AUKOM, amelyet immár több, mint 10 éves tapasztalattal és több, mint 200 elégedett hallgatóval, évente számos alkalommal tartanak meg.

Újdonságnak számít, hogy a cég elindította az online oktatási formát ezzel is lehetőséget teremtve, hogy a jelen helyzetben is megoldható legyen a továbbképzés. Erről kérdeztük Agárdi Gábort és Farkas Gergőt, akik ZEISS IQS magyarországi fióktelepénél vezetik ezeket az oktatásokat.

Mielőtt belemennénk az online platform jellemzőibe, talán a legfontosabb lenne tisztázni, hogy mi is az AUKOM? Mit tanulnak itt a hallgatók?

Az AUKOM egy mérőgépgyártó független koordináta-méréstechnikai képzés, neve az Ausbildung Koordinatenmesstechnik rövidítéséből ered. Az AUKOM méréstechnológiai oktatás koncepciója egy hároméves kutatási projekt eredményeképp jött létre 2001-ben, melyben a mérőgépek piacán a legnagyobb gyártók és a legjelentősebb koordináta-mérőgép felhasználók működtek együtt. A projektben résztvevők és több más érdekelt fél együttesen alapította meg az „Ausbildung Koordinatenmesstechnik e.V.”-t.

Az AUKOM képzés három fő szintre tagolódik, egy széles körben elismert oktatási standard-ként fogható fel, amely jelenleg 28 országban (és 14 különböző nyelven) érhető el a világ különböző tájain.

Farkas Gergő

A képzés különböző szintjein a résztvevők átfogó és univerzális méréstechnikai tudásra tesznek szert. A hagyományos koordináta mérőgépektől a manapság egyre népszerűbb optikai mérőeszközökön át a CT berendezésekig minden méréstechnikai lehetőséggel megismerkednek hallgatóink, mely ismeretek bármely gyártó eszközeinek használatakor hasznosíthatók.

Elsődleges célunk, hogy hallgatóink a képzés során olyan elméleti háttértudással gazdagodjanak, melynek birtokában magabiztosan ismerjék a mérési eredmények tartalmát és a mérőszobákban a legnagyobb pontossággal és ismételhetőséggel végezhessék el a mérési feladatokat.

Kiknek érdemes az AUKOM képzést elvégezni?
Agárdi Gábor

Ha röviden kellene összefoglalnom, akkor azt mondanám, hogy az AUKOM képzés mindenkinek szól, aki munkája során hatással van a termék minőségére. Vannak, akik úgy vélik, hogy a minőség mutatószámait, a mérési eredmények valódi tartalmát és a méréstechnológiát ismerni és érteni csak a mérőszobában dolgozóknak szükséges. Mi nem így gondoljuk.

Véleményünk szerint a minőség alakulásában mindenki részt vesz, aki kapcsolatba kerül a termékkel. A tervező, aki a funkciót szem előtt tartva megtervezi a komponenseket, meghatározza az egyes méretek tűréseit, ezáltal a minőségi elvárásokat a gyártott termékkel szemben. A gyártástervező, aki meghatározza a gyártási folyamat lépéseit, a megfelelő gyártástechnológiát ahhoz, hogy az elkészült darabok megfeleljenek a minőségi elvárásoknak. És végül, de nem utolsó sorban a minőségellenőr, aki legjobb tudása szerint megvizsgálja, hogy a legyártott termék megfelel-e a támasztott követelményeknek.

Ne feledkezzünk meg a vezetőkről sem! Az ő feladatuk, hogy átlássák a minőség alakulását a teljes életciklus alatt, ismerjék a mérési eredményeket összefoglaló mutatók jelentését és felismerjék a gyenge pontokat, hogy döntéseik eredményeképp a termékek minősége a lehető leghatékonyabban növekedjen. Számukra is tartogat képzést az AUKOM.

Tehát ez egy széles körű képzés. Mi a gyakorlati haszna egy vállalat számára, ha az ott dolgozók AUKOM képesítéseket szereznek?

Az AUKOM standard elősegíti a mérési eredmények egységességét, illetve azt, hogy világszerte összehasonlítható mérési eredmények születhessenek. Segít megérteni, hogy a tűrések, amiket a rajzokon látunk pontosan mit is jelentenek, azokat napjainkban milyen eszközökkel és módszerekkel tudjuk ellenőrizni, valamint, hogy ezen eszközökben milyen lehetőségek rejlenek és milyen korlátjaik vannak. Emellett rávilágít minden olyan tényezőre, amik a mérési eredményeinket befolyásolják és melyekkel korábban talán nem is foglalkoztunk.

A megszerzett naprakész tudás hasznos a felmerülő költségek csökkentésének területén is, a veszteségek minimalizálásánál és a hatékony döntések meghozásában.

Azt is mondhatnánk, hogy manapság már szinte elvárás, hogy ilyen képesítéssel rendelkező emberek dolgozzanak minőség-ellenőrzés területén, a gyártásban és a termelésben…

Igen, hiszen a közös cél megvalósításához szükséges az egyes területeken dolgozó, a mérési eredmény elérésében érintett alkalmazottak eredményes kommunikációja, csapatmunkája. Úgy is mondhatjuk, hogy az AUKOM képzések után a különböző területeken dolgozók elkezdenek egy nyelvet beszélni.

Ennek alapja egy olyan közös szakmai tudás, amit az AUKOM tanfolyamok minden célcsoport számára közvetíteni tudnak.

Ezek az oktatások eddig szigorúan tantermi keretek között zajlottak, most azonban néhány már online is elérhetővé vált. Hogyan épül fel egy-egy online képzés? Van-e különbség a hagyományos és az online tanfolyamok között?

Az elmúlt hónapok kihívásaira reagálva a ZEISS-nél elindítottuk online képzéseinket. Az aktuálisan már futó ZEISS CALYPSO online oktatások mellé most bekerültek a portfólióba az AUKOM online képzések is.

AUKOM bizottság lehetővé tette a AUKOM 1 és GD&T képzések online tartását, amire a ZEISS reagálva összeállította a szükséges technikai és elméleti hátteret. A képzések tematikájának tartalma változatlan, hallgatóinknak ezen képzések során is átadjuk ugyan azt a tudást, melyre korábban a tantermi képzéseken szert tehettek. Emellett az AUKOM 1 képzésünk időtartamát a korábbiakhoz képest egy további nappal bővítettük, így támogatva a tananyag online elsajátítását.

A megújult oktatási forma mellett a ZEISS további ajánlattal szeretné még könnyebbé tenni az AUKOM képzéseken való részvételt. A meghirdetett online időpontokra jelentkezők esetében most két fő vehet részt egy oktatás áráért.

Az elérhető oktatások leírása és időpontja ITT érhető el:

További információk

ZEISS

Akár ez is tetszhet