Nagyméretű munkaterületek gazdaságos kialakítása

Kézenfekvő gondolat, hogy nagyméretű szerkezetek összeállításához nagy hegesztőasztalt válasszunk. A megoldás azonban nem minden esetben ennyire egyértelmű. Előfordulhat, hogy a gyártmányainknak csak kis része olyan nagy kiterjedésű, hogy indokolt lenne a nagy asztal megvásárlása. Ebben az esetben a kisebb termékek hegesztése során hátrányos is lehet a nagy hegesztőasztal, hiszen nem tudjuk megfelelően körbejárni a munkadarabokat. Az is elképzelhető, hogy gazdasági szempontból kényszerülünk kisebb méretű hegesztőasztal beszerzésére.

Nagyméretű vagy különleges alakú munkafelület kialakítására többféle alternatív lehetőség is kínálkozik.

A legegyszerűbb és egyben költséghatékony megoldás is a nagyobb méretű derékszögek használata. Ezeket az asztal oldallapjára szerelve bővíthetjük a munkafelületet. Előnyük, hogy könnyűek, ezért külön alátámasztást nem igényelnek, viszont csak korlátozott mértékben tudjuk velük növelni a munkatartományt. A derékszögek jobbos és balos kivitelben állnak rendelkezésre. Rendszertől függően a szerkezeti acélból készült változatok 750, ill. 800 mm méretben, az alumínium-titán ötvözetből készült derékszögek pedig 500, ill. 1200 mm méretben érhetők el.

- Hirdetés -

Több variációt és nagyobb méretű kiterjesztést tesznek lehetővé a gerendaszerű kialakítású, ún. Uderékszögek, amelyeket szintén az asztal oldalára szerelve növelhetjük a munkatartományt. Ezek az elemek az S16 és S22 rendszerekben 2000 mm, az S28 rendszerben pedig egészen 4000 mm hosszméretig állnak rendelkezésre. Használhatók oldalirányú kiterjesztésre vagy akár több hegesztőasztal összekötésére is. A különböző elemek toldásával pontosan a hegesztendő szerkezeteknek megfelelő méretű és alakú munkaterületet alakíthatjuk ki.

A kiterjesztéshez használt elemek rögzítése a megszokott módon, gyorsrögzítő csavarokkal is történhet. Pontosabb megoldást jelentenek azonban az erre a célra szolgáló speciális összekötő csavarok, amelyek precízebb összeszerelést tesznek lehetővé. Ezáltal a kiterjesztés a pontosság romlása nélkül valósítható meg.

vectorLAB Kft.
hegesztoasztal.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -