- Hirdetés -

- Hirdetés -

Multifunkciós nanoréteg védheti meg a sugárzástól az űrhajókat

Képünk illusztráció!

Az angol Surrey Egyetem és az Airbus Defence and Space közös fejlesztésében elkészült egy ún. „multifunkciós nanogát szerkezet” (MFNS), amivel egyrészt 120-ról 60 fokra lehet csökkenteni az űrjárművek üzemi hőjét, másrészt energiát lehet gyűjteni későbbi műveletek elvégzéséhez. A The Engineer az ACS Nano-ban megjelent tanulmány alapján azt írja, hogy a kutatóknak sikerült az űrhajók bonyolult szenzoraival és fejlett kompozitjaival együtt alkalmazni az MFNS-t, anélkül, hogy azok hatékonyságát gyengítette volna.

Ravi Silva professzor közleményben hozzáfűzte: „Az űr csodálatos, de egyben veszélyes is az emberek és az ember alkotta szerkezetek számára. Bár vannak olyan megoldások a piacon, amelyek védelmet kínálnak, hamar kiderül róluk, hogy korlátozottak a képességeik, ha például hőszabályzásról van szó.” A tudós szerint az új nanogát nemcsak sugárzás- és hővédelmet nyújt, hanem energiatermelésre is használható a világűrben. Ezek együttese hatalmas fegyvertény a műholdak számára, hiszen az új megoldással alacsonyabb üzemi hőt lehet fenntartani.

Ha lecsökken a külső és belső hőkülönbség, a műholdak hasznos terheit hatékonyabban lehet megóvni a hőtágulástól és a szerkezeti torzulásoktól. Az MFNS azzal együtt lehet képes megóvni az űrjárműveket az ultraibolya sugárzástól és az atomi oxigén károsító hatásától, hogy csökkentené a szerkezetek (pl. szatellitek, hasznos terhek, egyéb struktúrák vagy antennák) teljesítményét.

Gábor János, Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet