NASA: a Blue Origin vezetésével épülhet a következő holdi leszállóegység

A NASA a Blue Origin csapatát választotta ki az Artemis program második lunáris leszállórendszerének kifejlesztésére (az első a tervek szerint 2025-ben indul), amivel az ügynökség versenyhelyzetet kíván teremteni a SpaceX-szel, egyben támogatni szeretné a Hold hosszú távú felfedezését. A győztes csapatban a Lockheed Martin, a Draper, a Boeing, az Astrobotic és a Honeybee Robotics is részt vesz – írja a TechCrunch.

A megbízásuk magában foglal egy személyzet nélküli demonstrációs leszállást és egy legénységgel történő holdi landolást is. A NASA célja, hogy ezzel a járművel, illetve a SpaceX Starship űrhajójával szállítson űrhajósokat a Hold felszíne és egy fejlesztés alatt lévő űrállomás, a „Gateway” között. Ez a rendszer összességében állandó emberi jelenlétet tenne lehetővé a Holdon. A Blue Origin vezette csapat pedig ahhoz az Artemis V küldetéshez fejleszt járművet, amelynek indítását jelen állás szerint legkorábban 2029 szeptemberében lehet megejteni. A SpaceX addig még két küldetésben, az embereket szállító Artemis III-ban és a holdi landolást tervező Artemis IV-ben is részt vehet.

A NASA még 2021 áprilisában választotta ki Elon Musk cégét a Starship embereket szállító leszállórendszerének kifejlesztésére, mintegy 2,9 milliárd dollár értékben. A döntés, amellyel az ügynökség csupán egy lehetséges beszállítót bízott meg, kiváltotta a versenytársak, így a Blue Origin és a Dynetics élénk tiltakozását. A vállalatok panasszal is éltek egy nagy kormányzati felügyeleti szervnél, de elutasították őket. A szavuk mégis meghallgatásra talált, hiszen a második emberi Holdra szálló rendszer megépítésével technikailag betársulnak a SpaceX mellé az Artemis projektbe. Utóbbit egyébként erre a megbízásra nem engedte pályázni a kongresszus (elkerülendő a további vitákat), ugyanakkor az erre az évtizedre tervezett három holdi repülést velük kívánják végrehajtani, majd indulhatnak a későbbi küldetésekre kiírt közbeszerzéseken is.

- Hirdetés -

A NASA Artemis programja hihetetlenül ambiciózus.  Az ügynökség körülbelül havi egy küldetést szeretne rendszeresíteni a Holdra, így az űrhajósok akár harminc napot is az égitesten tölthetnek, és egymást váltva biztosíthatnak folyamatos emberi jelenlétet.

„Egy második leszállóegység és további, más leszállóegységek segítenek biztosítani, hogy rendelkezzünk a szükséges hardverrel egy sor küldetéshez, így a Hold felszínén tudományos és technológiai fejlesztéseket hajthassunk végre” – érvelt Bill Nelson, a NASA adminisztrátora egy kapcsolódó sajtótájékoztatón.

Gábor János, Okosipar.hu