Negyedével csökkentette üvegházhatásúgáz-kibocsátását a PUMA

A 2023-as esztendőben 24 százalékkal sikerült visszaszorítania az üvegházhatásért felelős gázok kibocsátását a PUMA sportvállalatnak. Mint arra az ESG Today rámutatott, a PUMA úgy ugrotta meg ezt a jelentős mérföldkövet, hogy a 2022-es évhez képest emelkedett a forgalma is.

A kibocsátás visszaszorításában komoly szerepet játszott, hogy a vállalat fő beszállítói 2023-ban a korábbi évhez képest megduplázták a megújuló energia felhasználását. A PUMA növelte továbbá a kevésbé szén-dioxid-intenzív anyagok használatát termékeiben, és logisztikai partnere, a Maersk alacsony szén-dioxid-kibocsátású szállítási tarifákat vezetett be, megújuló villamos energiát használt vagy megújulóenergia-tanúsítványokat vásárolt saját üzemében, illetve autóflottáját elektromos járművekkel „zöldítette”.

„Nem is lehetnénk büszkébbek a 2023-as fenntarthatósági utunkon elért eredményekre”, nyilatkozta Anne-Laure Descours, a PUMA beszerzési igazgatója. „A siker megünneplésével azonban nem állunk meg! Folytatjuk FOREVER.BETTER. fenntarthatósági stratégiánk és 10FOR25 céljaink megvalósítását.”

- Hirdetés -

Saját kibocsátásainak 85 százalékos, valamint az ellátási lánc kibocsátásának 65 százalékos csökkentésével 2023-ra a PUMA elérte első, tudományosan is megalapozott, az üvegházhatású gázok csökkentésére vonatkozó célkitűzését. Ennek érdekessége, hogy az előzetesen meghatározott célév 2030 volt, azaz hét évvel „megelőzték saját magukat”. Az újonnan meghatározott mutató 2030-ra nem kevesebb, mint hogy a 2017-es bázisévhez képest 90 százalékkal szorítsák vissza az üvegházhatású gázok kibocsátását.

A 10FOR25 fenntarthatósági stratégia terén is nagyot lépett előre a cég, hiszen tíz lépéséből kettőt idő előtt tudhat maga mögött. Üzleteiből teljesen kivonta a műanyag táskákat, és sikeres volt RE:SUEDE fantázianevet viselő projektje is, amelynek lényege, hogy klasszikus Suede tornacipőit lebomló anyagokkal újratervezte, speciálisan kezelt bőr, hőre lágyuló elasztomer és kendergyapot felhasználásával. A sneaker várhatóan 2024 áprilisában kerülhet a boltok polcaira.

További sikertörténet a PUMA háza táján az újrahasznosított anyagok használatának 2023-as skálázása: 10-ből 8 termék jelentős hányada újrahasznosított anyagból készült. 2024-től kezdve a PUMA valamennyi replika futballmeze a RE:FIBRE újrahasznosítási technológiájával készül, amelynek elsődleges anyagforrása a poliészter textilhulladék.

Vörös István, Okosipar.hu