Ők a legjobban fizetett vezérigazgatók a világon

Nagyot nőtt a COVID alatt a világ legnagyobb vállalatait vezető szakemberek fizetése: amíg a termelékenység visszaesése és a lezárások miatt lecsökkent munkaórák száma rengeteg pénzébe vagy egyenesen az állásába került egy csomó kékgalléros dolgozónak, addig a CEO-k 27 százalékkal kerestek többet 2021-ben, mint egy évvel korábban. Az első négy helyezett tavalyi juttatásaiból tokkal-vonóval kijönne a Budapest-Belgrád vasútvonal.

Az Equilar felmérése alapján a 200 legjobban fizetett vezérigazgató rekordévet tudhat maga mögött, hiszen FEJENKÉNT átlagosan 330 millió dollárt (kb. 124,7 milliárd forintot) kerestek. Némileg árnyalja a képet, ha a medián értéket nézzük, hiszen a lista kellős közepén, vagyis a 100. helyen álló Evan G. Greenberg (Chubb) az átlagnál jóval kevesebbet, 23,2 millió dollárt (8,8 milliárd forintot) volt kénytelen beosztani 2021-ben. A legelképesztőbb különbségek mégis a rangsor első 12 helyén mutatkoznak meg. Itt található a – Tim Cook Apple-atyaúristent is jócskán előző – legalább százmilliósok klubja.

Eric Wu, az Opendoor ingatlanóriás CEO-ja még úgy is 112,3 millió dollárt hozott össze tavaly, hogy ez számára 70 százalékos fizetéscsökkenést jelent. Annál jobban teljesített viszont a 11. William R. McDermott, aki a ServiceNow szoftverfejlesztő cég élén 560 százalékos fizetésemelést könyökölt ki magának, így 165,8 milliót vihetett haza. A 10.-9.-8. helyen végzett Patrick P. Gelsinger (Intel), G. Mike Mikan (Bright Health Group) és Andrew R. Jassy (Amazon) esetében nem tudni, hogy 2020-hoz képest mennyivel változott az éves bevételük, de 178, 181 és 213 millió dollárral a zsebben aligha fakadtak sírva. Az őket előző kevesek közül néhányról viszont biztosan tudni lehet, hogy brutális fizetésemelésekkel kerültek az élbolyba.

- Hirdetés -

Nagyot fejlődhetett a 7. helyezett David Baszucki szakmai munkája, hiszen a játékfejlesztő Roblox 3.336 százalékkal emelte a juttatásait, amelyek így már 232,8 millió dollárra rúgnak. Nála is jobban megbecsülték a 3. Peter M. Kernt, aki 69,5-ször annyi betevőhöz (296,2 millió dollárhoz) jutott, mint egy évvel korábban, viszont még így is nagyon leszakadt az első két pozícióban végzett Zig Serafin (Qualtrics International) és az abszolút győztes Jeff T. Green (The Trade Desk) mögött. Előbbi 540,5 millió dollárt (204,3 milliárd forintot) kapott, míg utóbbi 5.142 százalékos emeléssel 835 millió dollárt (315,6 milliárd forintot) utaltatott a bankszámlájára.

Bár sokkolónak tűnhet, hogy egyetlen embernek ennyi pénzt kifizetnek, az általuk vezetett cégek rendkívül szerencsés helyzetben találták magukat a világjárvánnyal. A Qualtrics befektetéskezelő és cégmenedzsment szoftverekkel, a The Trade Desk pedig valós idejű, programozott marketingautomatizálási technológiákkal foglalkozik – láthatóan elég sikeresen.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet