Ők nyerték az Európai Marsjáró Kihívást

A legjobb, a marsi felszínre készült guruló, lépegető – esetleg mindkettőt tudó – robotok nemzetközi versenye szeptemberben zajlott a lengyelországi Kielcei Műszaki Egyetem kampuszán, ahol a vörös bolygó felszínéhez hasonló körülmények között kellett különböző feladatokat végrehajtani. A fődíj Neil Armstrong űrruhájának pontos replikája, valamint egy élő összeköttetés volt a Hawaii Papahānaumokuākea Nemzeti Emlékműnél állomásozó Nautilus tengeralattjáró óceánfenéken tartózkodó legénységével.

A Technology.org beszámolója szerint mind a helyszínen, mind pedig az online közvetítéseken keresztül nézők sokasága követte az Európai Marsjáró Kihívást (ERC), ahová a világ 30 legjobb egyetemi csapata jutott be. Idén két szekcióra, helyszíni (ON-SITE) és távvezérelt (REMOTE) küldetésekre bontották a versenyt, amelynek számait a marsi Utopia Planitia és Elysium Planitia nevű síkságok inspirálta terepen kellett teljesíteni.

Az ON-SITE kategória győztese egy svájci és egy török csapatot előzve a lengyel AGH Space Systems lett, míg a REMOTE szekciót az indiai DJS Antariksh roverje nyerte – maga mögé utasítva egy másik indiai csapatot és az olasz Project RED-et. Szórtak ugyanakkor különdíjakat is: a legjobb ON-SITE navigációért az EPFL Xplore (Svájc), a legjobb REMOTE navigációért az IIT Bombay (India), míg a legkiemelkedőbb karbantartási megoldásokért – ugyancsak a két különböző kategóriában – a német FROST és az indiai Mars Rover Manipal érdemelt elismerést. A tudományos teljesítményért, szondás kutatásért és prezentációért járó különdíjakat további német, indiai és török egyetemek kapták.

- Hirdetés -

Gábor János, Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet