- Hirdetés -

- Hirdetés -

Összekapcsolt lebegő szélerőműpark kerül a skót vizekre

Illusztráció: EMEC

Az Európai Tengeri Energia Központ (EMEC) jóváhagyta egy szélerőműlánc koncepcióját, amiből végső soron egy száz megawatt villamos energiát termelő létesítmény lesz a skóciai Orkney-szigetek partjai mentén – írja a The Engineer. Tesztelési céllal épülő hálózatról van szó, amihez hat kikötőhelyre telepítenek lebegő turbinákat.

A BiGGAR Economics független elemzése szerint ez a bemutató erőmű 690 millió font (304,29 milliárd forint) hozzáadott értéket teremt az Egyesült Királyság gazdaságában, és ebből 442 millió font (kb. 195 milliárd forint) Skóciában marad. A projekt várhatóan 4.160 (ebből 2.200 skót) munkahelyet teremt, legkevesebb 25 éves időtartamra.

 „Az EMEC tengeri szélerőmű tesztpadját kifejezetten arra terveztük, hogy a lebegő turbinák fejlesztői csökkentsék a technológiájukban rejlő kockázatokat: itt a szélerőműveik, horgonyzó megoldásaik és más alkatrészeik tesztelése egy szabadvízi energetikai környezetben történhet meg” – magyarázta a terv előnyeit Matthew Finn kereskedelmi igazgató. „Gondoskodni szeretnénk róla, hogy az Egyesült Királyság itt tegye meg az első lépéseket a tengeri energiatermelés felskálázása felé. A tesztközpont skóciai létrehozása a nemzetközi vállalatokat is arra ösztönzi, hogy itt telepedjenek le, és ez egyértelmű piaci jelzést is jelent a skót ellátási láncnak.”

A hatkikötős lánc tulajdonképpen „metaóceáni” körülményeket teremt olyan vállalatok tesztelési feladatai számára, mint a ScotWind, a Celtic Sea vagy a Californian, illetve sok más hasonló cég. A működésük és termelésük növelését a szigetország zöld stratégiája fűti: a kormányzat azt szeretné elérni, hogy az Egyesült Királyság energiamixében 2030-ra minimum öt gigawattra nőjön a partoktól távoli lebegő szélerőművekből nyert villamos energia termelése. Ha sikerül, az nagyon jelentős, 43,6 milliárd fontos (19.227,6 milliárd forintos) hozzáadott értéket fog képviselni a gazdaságban.

 „Ez a lebegőtesztpad-projekt harmonizál a Brit Energiabiztonsági Stratégiával, ami végeredményben világosan kiáll a kutatás-fejlesztés folyamatos támogatása mellett, hogy olyan technológiák jussanak el a piacra, amelyek csökkentik az árakat és egyértelműen jelzik a befektetőknek a feltörekvő megoldások létjogosultságát” – fogalmazott Finn.

A BiGGAR gazdasági igazgatója, Graeme Blackett hozzáfűzte: „Az EMEC által javasolt úszó tesztlétesítmény hatásvizsgálata jelentős gazdasági előnyöket jósol, már csupán a skót gazdaság számára is.” Szerinte jól példázza a központ stratégiai szerepét az, hogy valós tesztelési és demonstrációs létesítményként ösztönzi az innovációt, és felgyorsítja a lebegő szélerőművek elterjedését.

Gábor János, Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet