- Hirdetés -

- Hirdetés -

Öt éven belül „kizöldítené” a belvízi hajózást India

Nem kisebb célt fogalmazott meg India vezetése, mint hogy az elkövetkező fél évtizedben megújuló energiára állítja át a teljes part menti és belvízi hajózását, 2070-re pedig a nettó nulla szén-dioxid-kibocsátás elérése a cél. A hajózási miniszter rámutatott, hogy ehhez a vízi utakon jelenleg használatban lévő, teljes hajóflottát „zöldíteni” kell – közölte a The Economic Times.

India célja a következő öt évben a teljes part menti és belvízi hajózást megújuló energiára állítani – közölte a napokban a hajózási miniszter, ezzel is elősegítve a Narendra Modi miniszterelnök által meghatározott célt: a nettó nulla szén-dioxid-kibocsátás elérését 2070-re.

„Elképzeléseink szerint minden hajónk, amely most az ország vizeit járja, kivétel nélkül zöldre fog váltani. Minden reális esély megvan rá, hogy ez az elkövetkező öt évben megtörténjen”, nyilatkozta T. K. Ramachandran, az indiai kormány illetékes minisztériumának titkára.

A külföldi flottáktól jelenleg nagymértékben függő India tervei között szerepel továbbá, hogy a következő évtizedben mintegy 5000 új hajóval bővíti meglévő, mintegy 1500 hajóból álló kapacitását.

A múlt hónapban Modi elindította az első indiai gyártású hidrogénüzemű komphajót. A hadihajókat gyártó Garden Reach Shipbuilders & Engineers pedig bejelentette, hogy napenergiát, zöld energiát és akkumulátorokat használó hajók kifejlesztését tervezi.

Ázsia harmadik legnagyobb gazdasága a hajózási ipar fellendítése érdekében egy tengerészeti fejlesztési alap létrehozását is napirendre tűzte. Ez segítené a környezetbarát hajók és kikötők gyártását, hangzott el ugyancsak kormányzati tisztviselőtől.

„A Tengerfejlesztési Alap létrehozásának egyelőre a kezdeti szakaszában vagyunk”, mondta R. Lakshmanan, a szövetségi hajózási minisztérium társtitkára, hozzátéve, hogy a bejelentésre még idén sor kerülhet.

Vörös István, Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet