Szélerőműves Porsche és e-DeLorean a legizgalmasabb járműdizájnok között

A Yanko Design (YD) annyi látványos koncepciójárművet szedett össze a nagyvilág csupán elmúlt egy-két havi megjelenéseiből, amennyi egy évre is elég lenne. Szubjektív válogatásunkban kiemelünk néhány leget: van abszurd, felesleges, lenyűgöző és DeLorean, ami már önmagában fogalom, ugye?

Fotó: YD

A Porsche hatalmasat álmodott az Amenoi tanulmányautóval, amit bevallottan a távoli jövő víziója, vagyis az a korszak ihletett, amikor az önvezetés már mindennapos dolog lesz. A legnagyobb innováció az lenne, ha a meghajtása tényleg elkészülne a valóságban: az a terv, hogy saját beépített szélerőművet kap. Egy elülső erősítő felszippantja a levegőt, amit egy fejlett szélmalom-generátor présel tovább a kocsi hátsó vége felé.

Fotó: YD

Kevésbé korszakalkotók, mégsem lehet kihagyni őket: a lista két legkisebb darabja az összecsukható Zipper elektromos roller, illetve a Silver Ant e-motorkerékpár. Előbbi a műfajához képest strapabíró: akár 125 kg-os utassal is gond nélkül hasít kb. 30 km/h-val, és egy feltöltéssel 26 kilométert tesz meg. Az „Ezüst Hangya” már mérgesebb eszköz: versenymotornak szánják, és a tervek szerint rajtrácsra is áll a szeptemberi Glemseck 101 futamain.

Fotó: YD

Imádnivalóan értelmetlen, de muszáj előtte kalapot emelni: az ERØDE 002 egy tető nélkül készülő, elektromos „hó hot rod”, habkönnyű karosszériával, karakteres hátsó LED-sorral, piros ötküllős kerekekkel. Ennyi. De legalább szép.

Fotó: YD

A lista talán leglátványosabb darabja a Charge Mustang, amire könnyen mondhatnánk, hogy a Ford egyszerűen lemásolta ikonikus 1967-es termékét, a Fastbacket, viszont nem ők gyártották, hanem a Charge Cars. A cég elektromos platformjára épített karosszéria persze maga „A Mustang”, hiszen a Ford kritériumai szerint és áldásával készült, viszont a benzinfaló csődörhöz képest ez inkább csinos póni: a kerekek mágneses e-motorjait 63 kWh-s akkumulátor tartja mozgásban, egy feltöltéssel kb. 320 kilométeren át.

Fotó: YD

Az utóbbi hetek legizgalmasabb e-autó koncepciói között – nem túl váratlan módon – a DeLorean EV Modelt emelték ki az első helyen. Nem tudunk nem egyetérteni a döntéssel, hiszen a megnyerő formavilágon túl az is mellette szól, hogy hamarosan fizikai valójában csodálhatja meg a világ, a kaliforniai Pebble Beach Concours d’Elegance luxusautó-kiállításon, augusztusban.

Fotó: YD

Bár a YD szakújságíróját részben a Bugatti Chiron-ra emlékezteti, borítékolhatóan sikeres lesz, már csak a neve miatt – bár arról egyelőre nincs szó, hogy kereskedelmi forgalomba kerül. A márka előéletét ismerve talán babonából sem kezdené el senki gyártani.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet
https://www.okosipar.hu/wp-admin/post.php?post=7773&action=edit#