Szigorúan titkos drónflottát kap Ukrajna

A Phoenix Ghost névre keresztelt katonai drónprogram néhány nappal ezelőttig hétpecsétes titok volt: senki sem tudott a létezéséről, amíg ki nem szivárgott, hogy az amerikai kormányzat taktikai támogatásként Ukrajna rendelkezésére fogja bocsátani.

A technology.org értesülései szerint komoly haditechnikai támogatásban részesülnek az ukránok, ha megérkezik az USA hadseregének titokban fejlesztett drónflottája, az ún. Phoenix Ghost. Az amerikai légierő 121 példányos egységét eleve speciális katonai műveletek végrehajtására tervezték – értesült a CNN.

- Hirdetés -

A rendszert gyártó vállalat kiléte nem nyilvános, és biztonsági okokból a Pentagon sem osztott meg róla további részleteket. Eddig mindössze annyi derült ki, hogy a pilóta nélküli légi járművek (UAV-k) hasonlóak a már ismert Switchblade drónokhoz, amelyek önvezető módon képesek autonóm megfigyelésre vagy éppen robbanásveszélyes lőszerek szállítására. Nem kapnak ugyanakkor retúrjegyet, magyarán csak egyirányú közlekedésre tervezték őket – arra nem, hogy vissza is térjenek a bázisukra. Utóbbi tulajdonságuk miatt eleve borzongató hírük van, és egyre többen nevezik őket öngyilkos drónoknak, amelyek kamikaze módjára repülnek az ellenséges erők közé.

Sokat beszéltünk a legmodernebb fegyverekről a NEWtechtalk legfrissebb adásának vendégével is. Garaczi János a Los Angeles-i Delta Machine Company tulajdonosaként olyan ügyfeleket tudhat magáénak, mint a NASA, a Virgin Galactic, a Blue Origin, a SpaceX, a Tesla és igen: az amerikai hadsereg. De milyen alkatrészeket gyárt titánból, és ez az egész hogy térhet vele haza Magyarországra (ha végre a tanulás is jobban megy)? Hallgasd meg az RSS-oldalról akár kedvenc alkalmazásodban megnyitva (KOPP a „Listen on…” gombra!):

A Switchblade-ek az USA egyik korábbi segélycsomagjának keretében jutottak el Ukrajnába, míg a Phoenix Ghostok csak ezután érkeznek. Lassan kiderül, hogy milyen szerepet jut nekik északkeleti szomszédunk oroszok ellen vívott háborújában.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet