Tisztítja a vizet és áramot termel egyszerre – mi az?

Ahelyett, hogy jelentős energiát használna fel a víz tisztítására, ez az új rendszer a tisztítási folyamat során további energiát termel – írja a Spring Wise.

A Centers for Disease Control and Prevention szerint akár kétmilliárd ember nem jut otthon tiszta ivóvízhez, ugyanakkor akár 770 millió ember él áram nélkül. A víz tisztítása, például szennyvízből vagy esővízből, egy sok energiát igénylő folyamat, ezért számos innovátor dolgozik a tisztítás megújuló energiaforrásainak kifejlesztésén. De mi lenne akkor, ha maga a tisztítási folyamat is termelne villamos energiát? A Koreai Tudományos és Technológiai Intézet (KIST) és a Myongji Egyetem egy csapata nemrégiben bejelentette, hogy ez sikerült.

A kutatócsoport olyan membránt fejlesztett ki, amely egyszerre képes ivóvizet szolgáltatni és folyamatos áramot termelni különböző vízforrásokból. A „szendvicsszerű” anyag egy porózus membránréteget tartalmaz, amely képes kiszűrni a legtöbb, 10 nanométernél kisebb szennyeződést. Ide tartoznak a mikroműanyagok és a nehézfémek részecskéi is.

- Hirdetés -

Ugyanakkor a vezető polimerrétegen átfolyó víz – a membránra merőlegesen – egyenáramot termel a vízszintesen mozgó ionok miatt. A membrán 3D nyomtatási eljárással gyakorlatilag bármilyen méretben előállítható. Ez azt jelenti, hogy potenciálisan bármilyen kereskedelmi projekthez adaptálható.

Dr. Ji-Soo Jang, a KIST csapatának vezetője így nyilatkozott: „Újszerű technológiaként, amely egyszerre képes megoldani a vízhiány problémáját és környezetbarát energiát termelni, nagyszerű alkalmazási lehetőségeket rejt magában a vízminőség-kezelő rendszerben és a vészhelyzeti energiarendszerben is.”

Némethi Botond, NEW technology magazin

- Hirdetés -