Több mint 50 év után az USA újra a Holdon – furcsa hasznos terhekkel

A február utolsó hétvégéje előtt Holdra ereszkedő Odysseus leszállóegység 1972 óta az első amerikai Hold-misszió, ami a NASA tudományos kísérleti csomagjai mellett néhány szokatlan hasznos terhet is a lunáris felszínre vitt. Az Intuitive Machines IM-1 az első sikeres üzleti küldetés a Holdon.

A Nova-C típusú Odysseus 2024. február 22-én landolt a Hold déli pólusánál. A leszállóegységről a földet érés előtt egy EagleCam nevű mikroszatellitet katapultáltak, hogy képeket készítsen a leszállásról. Ezek feldolgozása folyamatban van, de amint lehet, nyilvánosságra hozzák – ígérte a küldetést lebonyolító Intuitive Machines, ami hat tudományos, a NASA által küldött csomag mellett kereskedelmi célú hasznos terhekkel töltötte meg a rakományt. Ez utóbbiak a misszió finanszírozását támogatják, így az Odysseus oldalán olyan szponzorok nevei jelentek meg, akik nemcsak kommunikációs és adattechnológiákban, hanem akár a divat területén is érdekeltek.

1., A Hold-misszió talán legérdekesebb résztvevője a sportruházatokban utazó Columbia Sportswear. A vállalat az Omni-Heat Infinity nevű űrtakarójának Holdra küldésével keresi anyagainak határait. Az eszköz fontos funkciót lát el mint panelburkolat, hiszen a termikus modellezés korábban kimutatta, mennyire hatékony hővisszaverő. A Holdon most élesben is demonstrálhatják, mit bír: ezt az anyagot építették be a Nova-C A2-es zárópaneljébe, hogy megvédjék a kriogén hajtóműtartályt.

- Hirdetés -

2., Szintén a Holdra érkezett az Odysseus fedélzetén Jeff Koons egyedi műalkotása, a Moon Phases 125, ami lényegében három komponensből áll: van egy szobor, ami immáron a Holdon van, létezik egy földi párja, valamint egy NFT is, ami a Holdon és a Földön lévő szobrok egyedi digitális mása.  A 125 miniatűr rozsdamentes acélból készült holdfázis-szobor a Holdon lesz elhelyezve, egy kockában, amelyet a 4Space tervezett és épített, a művésszel konzultálva.

3., A Galactic Legacy Labs Lunaprise ugyancsak a sikeres landolással indította el a küldetését. Ennek célja egy biztonságos holdi tárolóeszköz építése, benne egy nagyon hosszú életűnek szánt archívummal, ami az emberi tudást őrizné égi kísérőnk felszínén. A benne lévő üzeneteket Lunagramoknak nevezik, és online lehet beküldeni őket szövegként, képként vagy akár mindkettő formájában, sőt, zenei és videofájlokat is elfogadnak javaslatként.

4., A misszióban szintén résztvevő Lonestar közben egyre nagyobb teljesítményű adatközpontokat kíván a Holdra küldeni, hogy kielégítse ügyfelei biztonságos, prémium minőségű adattárolásra vonatkozó igényeit. A Lonestar Independence hasznos terhe a vállalat DRaaS (Disaster Recovery as a Service) szolgáltatásának kulcsfontosságú technológiai demonstrációja a Holdon.

A sok üzleti célú művelet ellenére a rakomány túlnyomórészt tudományos munkát szolgál. A legérdekesebbek egyike az ILO-X nevű hasznosteher: ez a zászlóshajónak számító ILO-1 déli pólus-megfigyelőközpont előfutára. 600 grammos műszerek foglalnak benne helyet, köztük egy miniatürizált, kétkamerás holdi képalkotó csomaggal, ami a Hold felszínéről, a Tejútrendszer galaxisközpontjáról, valamint egyéb csillagászati, földi, helyi holdi környezetekről rögzít megfigyeléseket.

Gábor János, Okosipar.hu