Tökéletes munkatársat, MOST!

A munkaerőpiacon jelenleg sokan keresnek és kínálnak különböző pozíciókat. Viszont a megfelelő jelöltek, illetve az álommunka megtalálása nem feltétlenül egyszerű, még a túlkínálat és túlkereslet idején sem. Hogy miért? Az álláshirdetésre jelentkezők nem mindig felelnek meg a leírtakban szereplő preferenciáknak. Nem elegendő kitenni egy-egy hirdetést a nagy állásportálokra, ugyanis akkor nagy a kockázata annak, hogy nem a megfelelő jelöltek és nem az elvárt létszámban jelentkeznek. De akkor mégis hogyan találjuk meg az ideális munkatársat? A kérdésre a választ Vitos Albert, a HSA Group munkaerő-közvetítési üzletágának vezetője adja meg.

„A munkaerő-toborzást-kiválasztást sokszor el kell különíteni a HR-ben zajló folyamatoktól, ugyanis egyes vállalatoknál nem áll rendelkezésre elegendő erőforrás erre a tevékenységre” – magyarázza Vitos Albert, hogy cégük miben is nyújt többet a toborzás terén. „Nekünk ez a fő tevékenységünk, ezért több rekrutációs csatornával rendelkezünk – ez alatt például az önéletrajzi adatbázisokat értem. Egy gyártó, termelő cégnek sok egyéb tevékenysége van, a HR osztály pedig általában leterhelt, hiszen mindig akad olyan plusz feladat, ami nem tűr halasztást – ilyen minden hónap elején a bérszámfejtés. A megoldás az, ha az együttműködésünk során már az elején tisztázzuk, hogy nekik milyen munkatársra van szükségük, mik az elvárásaik. Mi ezt követően legkésőbb két héten belül bemutatjuk a jelöltjeinket.”

A HSA Group 21 éve működik, és számos kiemelkedő sikert ért el a munkaerő-toborzás és kiválasztás területén. Kelet-Magyarország vezető HR-szolgáltatójaként komplex szolgáltatásokat nyújt partnereinek. A munkaerő-kölcsönzéstől kezdve, a munkaerő-közvetítésen, vezetőkiválasztáson, egyszerűsített foglalkoztatáson és tanácsadáson keresztül a RPO-ig bezárólag nyújtanak megoldásokat.

A vállalatok alkalmazottainak nem kell különösebb energiát fordítaniuk a potenciális munkatársak felkutatására, hiszen a HSA a teljes folyamatot biztosítja. A megbeszélt feltételeknek megfelelően előszűrik a jelentkezőket, a megbízónak pedig csakis azzal kell foglalkoznia, aki releváns, aki megfelel az elképzeléseinek, és nem mellesleg a bérigénye is a megadott keretben mozog. A HR-esek számára így időt takarítanak meg, hiszen nem kell hosszú interjúkat levezetniük, ami után még az is kiderülhet, hogy nem illik a cég perspektívájába az adott jelentkező. Emellett pedig a HSA az általuk közvetített munkaerőre garanciát vállal, ha a megegyezésben szereplő időn belül az alkalmazott munkaviszonya megszűnne, akkor megismétlik a toborzási folyamatot, és újabb jelölteket közvetítenek.

„A tapasztalataink alapján világossá vált számunkra, hogy sok esetben a HR-eseken túlnő a toborzási feladat. Amikor első körben saját erőből próbálkoznak leendő megbízóink a munkaerő-felvétellel, sokszor két-három hónapot ráfordítanak a folyamatra, időt, energiát és pénzt nem sajnálva belevetik magukat, végül az eredmény mégsem tükrözi a befektetésüket. Ekkor megkeresnek minket újra, s kezdjük meg a közös munkát, majd egy-két hét múlva bemutatjuk az elvárásoknak megfelelő jelölteket” – összegzi a kapacitásbeli különbségeket Vitos Albert.

Az előszűrt jelölteket a cégek HR-esei interjúztatják, de még ezt követően sem engedi el a cég kezét a HSA. Támogatják megbízójukat a legutolsó lépésig. Segítenek az ajánlattételben is, így mindkét fél elégedetten folytathatja a közös munkát. Céljuk az, hogy beváljon az adott munkaerő, és minél hosszabb távon működjenek együtt a cégek a HSA által közvetített alkalmazottakkal.

Némethi Botond, Okosipar.hu
A cikk eredetileg a NEW technology magazin idei 1. számában jelent meg.