Túl vagyunk a másfél milliárd 5G előfizetésen – hiába robban a mobil adatforgalom, az okostelefonok karbonlábnyoma 2007 óta változatlan

Megjelent a legfrissebb, immár 25. Ericsson Mobility Report

Az év végére 5-ből 1 mobilelőfizetés már az 5G technológiát használja majd a világban, vagyis a számos piacon továbbra is érezhető gazdasági és geopolitikai nehézségek ellenére töretlenül terjed a legújabb hálózati generáció – derül ki az Ericsson Mobility Report legfrissebb, 2023 novemberi kiadásából.

Az Ericsson a 25. alkalommal tette közzé a mobilkommunikációs trendek legátfogóbb tanulmányát, amelyből kiderül, hogy az 5G előfizetések száma a világ minden régiójában növekszik, és az év végére várhatóan átlépi az 1,6 milliárdot. Ez százmillióval több, mint amire a korábbi prognózisokból számítani lehetett. Az idén egyetlen év alatt 610 millióval nőtt az 5G előfizetések száma, ez 63 százalékos gyorsulást jelent 2022-höz képest. Ami a jövőt illeti, 2029-ig várhatóan 5,3 milliárd 5G előfizetés lesz. Míg idén a Föld lakosságának 45%-a számára elérhető a legmodernebb hálózat, az évtized végére ez az arány 85%-ra nő majd.

Több gigabájt, szinten tartott emisszió

- Hirdetés -

A jelentés külön fejezetet szentel az infokommunikációs technológiai (IKT) szektor környezeti lábnyomának. Az Ericsson által gyűjtött adatokból kiderül, hogy 2007 és 2020 között mintegy 40-szeresére nőtt a vezetékes és mobil hálózatokon bonyolított adatforgalom, és 2,75-szeresére az előfizetések száma. Ám egyre több adatközpont és hálózati eszköz használ karbonmentes (megújuló vagy nukleáris) forrásból származó villamos energiát, így az egy előfizetésre jutó éves szén-dioxid-kibocsátás 125-ről 70 kg CO2-egyenértékre csökkent.

Egy szélessávú mobilinternet-kapcsolatot használó okostelefon-tulajdonos éves karbonlábnyoma pedig szinten maradt 2007, az érintőképernyős okostelefonok megjelenése óta. Méghozzá annak dacára, hogy közben az adatforgalom szinte nulláról havi 21 gigabájtra nőtt (ez a szám Közép-és Kelet-Európában 19 GB). Utóbbi trend folytatódni fog, bár lassuló mértékben. Az elmúlt 12 hónapban 33%-kal fogyasztottunk több mobilinternetet globálisan, mint a megelőző esztendőben, de a növekedési ütem az évtized végére 20% alá csökken majd. Az Ericsson számításai szerint 2029-ben havi 56 gigabájt lesz az átlagos mobil adatforgalom.

Fontolva haladó Közép-Kelet-Európa

Az 5G terjedésének ütemében továbbra is nagy regionális különbségek figyelhetők meg. Az éllovas még mindig Észak-Amerika, ahol 2023 végére elérte a 61%-ot az 5G penetrációja, míg Északkelet-Ázsiában a 41%-ot. Európában vegyes a kép: míg a földrész nyugati felén már minden negyedik előfizetés 5G alapú, addig Közép-Kelet-Európában mindössze 2,5% az ötödik generáció aránya az összes előfizetésen belül. Térségünk sok országában késett az 5G frekvenciák kiosztása, Lengyelországban például csak 2023 folyamán került rá sor, de ahol ez a lépés megtörtént, gyors növekedés indult meg. Csehországban főleg a gyártó cégek építettek ki nagy számban 5G alapú magánhálózatokat az okos ipari megoldások megvalósítására – emeli ki a jelentés.

Dedikált hálózatokon jön a játék és a virtuális valóság

Világszerte eddig 280 mobilkommunikációs cég indított el kereskedelmi 5G szolgáltatást, és ebből 40 dedikált hálózati architektúrára épülő, ún. standalone 5G-t. A legelterjedtebb 5G felhasználási módok közé tartozik a fejlett mobil szélessáv (enhanced mobile broadband, EMBB, vagyis a nagy sebességű adatátvitelre és alacsony késleltetési időre épülő alkalmazások, például a nagy felbontású video streaming), a rögzített vezeték nélküli (FWA) elérés, az online játék, valamint a kiterjesztett és virtuális valóság (AR/VR).

„Miután idén világszerte 600 millióval nőtt az 5G-előfizetések száma, és a növekedés minden régióban látszik, nyilvánvaló, hogy továbbra is erős igény mutatkozik a nagy teljesítményű hálózatokra. Gőzerővel folytatódik az 5G kiépítése, és különösen örömteli, hogy a távközlési szolgáltatók egyre több dedikált 5G hálózatot adnak át, ami utat nyit az új generációs mobilszolgáltatások előtt mind a fogyasztók, mind a vállalatok számára” – mondta el Fredrik Jejdling, az Ericsson ügyvezető alelnöke és hálózati igazgatója.

„Az adatforgalom növekedési üteme tükrözi a fogyasztók igényét az emelt szintű szélessávú alkalmazásokra. Ez a tendencia gyorsulni fog, ahogy világszerte egyre több fogyasztó vált az 5G-re. Új felhasználási esetek jelennek meg, ami az adatforgalom további növekedését vonja maga után. Mivel a forgalom nagy része az épületek belterében keletkezik, ahol az emberek jellemzően a legtöbb időt töltik, egyre nagyobb szükség lesz az 5G lefedettség kiterjesztésére a közepes frekvenciatartományban (mid-band) mind beltéren, mind kültéren” – tette hozzá Peter Jonsson, az Ericsson Mobility Report főszerkesztője.

Ericsson