Új életet kaphatnak az e-autók régi motorjai

Német kutatók fogtak bele az ígéretes programba, amelynek célja az elektromos járművek régi, leselejtezett motorjainak újrafelhasználása. Az ún. REASSERT projektben a Fraunhofer Intézet kutatói dolgoznak az elektromos motorok javításának, újragyártásának és újrafelhasználásának különböző koncepcióin, valamint a körforgásos gazdaság új lehetőségein.

A használt villanymotorok értékes nyersanyagokat tartalmaznak, például rezet, valamint ritkaföldfémeket – köztük neodímiumot, amelynek kitermelésében és nyersanyaggá alakításában jelenleg Kína egyfajta monopolhelyzetben találta magát. Az ázsiai ország ezt alaposan ki is használja, lévén sok ritkaföldfém a jelenlegi újrahasznosítási módszerekkel nem, vagy csak nagyon nehezen nyerhető vissza. Ennek eredményeképpen a felhasznált nyersanyagok szén-dioxid-kibocsátása nagyobb, mint a belső égésű motoroké, vagyis kulcsfontosságú lenne, hogy meghosszabbítsuk az elektromos motorok élettartamát. „Az innovatív értékmegőrzési stratégiák a fenntarthatóság szempontjából jelentős kibocsátáscsökkentési potenciált kínálnak” – vezette le Julian Große Erdmann, a Fraunhofer kutatója.

A projekten egyébként a konzorciumvezető Schaefflerrel, a Karlsruhei Technológiai Intézettel, a BRIGHT Testing GmbH-val, az iFAKT GmbH-val és a Riebesam GmbH & Co. KG-vel dolgoznak össze, hogy minél innovatívabb módszereket fejlesszenek ki az elektromos motorok újragyártására és új e-járművekben történő újrafelhasználására. A program az újrahasználat, a javítás, az újragyártás és a nyersanyag-újrahasznosítás értékmegőrző stratégiáira összpontosít, márpedig ezek a körforgásos gazdaság kulcsfontosságú elemei, amelyek lehetővé teszik a természeti erőforrások felhasználásának csökkentését és a hulladék minimalizálását – áll a Fraunhofer közleményében.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A munkát a Német Szövetségi Gazdasági és Éghajlatügyi Minisztérium (BMWK) finanszírozza, és többek között egy olyan, a projekt részeként kifejlesztett mesterséges intelligencia eszközt is bevetnek hozzá, ami segít kiválasztani a legjobb értékmegőrzési stratégiát egy adott alkalmazáshoz. Ez az AI hozzáféréssel rendelkezik az elektromotor termék- és folyamatadataihoz, amelyeket egy digitális ikerben tárolnak. Az összegyűjtött ismereteket aztán új villanymotorok tervezésére szeretnék felhasználni, hogy új, könnyen szétszerelhető prototípust alkossanak, amire a négy különböző értékmegőrzési stratégia is könnyedén alkalmazható.

Gábor János, Okosipar.hu

- Hirdetés -