- Hirdetés -

- Hirdetés -

Űrutazást mindenkinek!

A Virgin Galactic kulcsfontosságú lépést tett annak érdekében, hogy civil ügyfelek az űrbe utazhassanak. Az űrturisztikai társaság áthelyezte a SpaceShipTwo járművét, a VSS Unityt a mojavei gyártóüzeméből az Új-Mexikóban található Spaceport Americába azzal a céllal, hogy a cég alapítóját, Richard Bransont a 70. születésnapján megajándékozhassák egy felejthetetlen űrutazással. 

A VSS Unity az utasok szállítását hordozógépre csatlakoztatva hajtja végre, amely a megfelelő magasságot elérve leválik. A fedélzeten az utasok még a súlytalanság állapotát is kipróbálhatják, amikor az űrhajó rakétája kikapcsol az út során. 

A nagyjából 90 perces élményutazás a turisták számára körülbelül 250.000 dollárba kerül – ami közel 80 millió forintot jelent. A mai utazási tarifákat tekintve ez az összeg magasnak mondható, bár az egyetlen módja annak, hogy bárki megtapasztalhassa az űrutazás élményét. A jegytulajdonosoknak még várakozniuk kell a kalandos útra, ugyanis a projekt egyelőre tesztfázisban van. 

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Az előkészületek izgalmas tapasztalatokat tartogatnak még az űrhajóval és a hordozógépekkel kapcsolatban. A repülés tesztelése során megismerik a légtér viszonyait, illetve választ kapnak arra, miképpen viselkedik a VSS Unity a műveletek során. Utána a szakemberek értékelik az eredményeket, és véglegesítik, hogy milyen legyen az űrhajó kabinja, annak érdekében, hogy az ügyfelek minél nagyobb biztonságban érezzék magukat.

Némethi Botond, NEW technology magazin

Akár ez is tetszhet