Űrutazást mindenkinek!

A Virgin Galactic kulcsfontosságú lépést tett annak érdekében, hogy civil ügyfelek az űrbe utazhassanak. Az űrturisztikai társaság áthelyezte a SpaceShipTwo járművét, a VSS Unityt a mojavei gyártóüzeméből az Új-Mexikóban található Spaceport Americába azzal a céllal, hogy a cég alapítóját, Richard Bransont a 70. születésnapján megajándékozhassák egy felejthetetlen űrutazással. 

A VSS Unity az utasok szállítását hordozógépre csatlakoztatva hajtja végre, amely a megfelelő magasságot elérve leválik. A fedélzeten az utasok még a súlytalanság állapotát is kipróbálhatják, amikor az űrhajó rakétája kikapcsol az út során. 

A nagyjából 90 perces élményutazás a turisták számára körülbelül 250.000 dollárba kerül – ami közel 80 millió forintot jelent. A mai utazási tarifákat tekintve ez az összeg magasnak mondható, bár az egyetlen módja annak, hogy bárki megtapasztalhassa az űrutazás élményét. A jegytulajdonosoknak még várakozniuk kell a kalandos útra, ugyanis a projekt egyelőre tesztfázisban van. 

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Az előkészületek izgalmas tapasztalatokat tartogatnak még az űrhajóval és a hordozógépekkel kapcsolatban. A repülés tesztelése során megismerik a légtér viszonyait, illetve választ kapnak arra, miképpen viselkedik a VSS Unity a műveletek során. Utána a szakemberek értékelik az eredményeket, és véglegesítik, hogy milyen legyen az űrhajó kabinja, annak érdekében, hogy az ügyfelek minél nagyobb biztonságban érezzék magukat.

Némethi Botond, NEW technology magazin

- Hirdetés -