Valósággal felrobbant a napelemes piac

Az Európában tapasztalható energiabizonytanság, valamint a még elérhető állami támogatások miatt eddig is fokozott érdeklődés övezte a háztartási és vállalati napelemes beruházásokat, azonban a múlt heti kormányzati bejelentés hatására valósággal berobbant a kereslet a napelemes rendszerek iránt. Az Assix Intersolar-nál például megtízszereződött az ajánlatkérések száma csupán egy nap alatt. A fokozott érdeklődés teljesen érthető, hiszen akadnak olyan nagyméretű háztartások, ahol a piaci áron kapott gáz vagy villanyáram számla egymillió forintra is kijöhet a hó végén.

A naperőmű telepítési költségek és a napelem panelek beszerzési ára az elmúlt hónapokban csupán minimálisan, 1-2%-kal emelkedett, viszont a HUF-EUR árfolyam változás miatt sajnos a magyar vevők jelentős ár növekedést tapasztalhattak az elmúlt hetekben. Egy teljes rendszer kiépítése átlag háztartási méretnél (10-15.000 Ft-os villanyszámla esetén) 2-2.5 millió Forint körüli tételt jelent annak, aki most kezdi meg a telepítést. Az Assix Intersolar információi szerint a piacon a napelempanelek elérhetőek, van belőlük elegendő mennyiség jelenleg, viszont az inverterekből nagyobb hiány tapasztalható. Vannak esetek, ahol a 6-8 kW-os rendszerekhez szükséges invertereknél akár két-három hónap is lehet a beszerzési idő.

A mostani rezsicsökkentés módosítás hatására a napelemes rendszerek megtérülése az eddigi 8-10 év helyett 1,5-2 évre is lecsökkenhet” – mutat rá Lamos Zsolt, az Assix Intersolar ügyvezetője. „Ezért azt javasoljuk, hogy aki megteheti, fektessen be a saját energia termelésébe, ezáltal hosszú távon kiszámíthatóvá téve a rezsiköltségeit” – tette hozzá a szakértő.

- Hirdetés -

Assix

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet