Vége a pazarlásnak a Forma 1-ben?

Legalábbis az üzemanyag terén az a terv, hogy 2026-ra teljesen fenntartható megoldásra térnek át. Már több különböző keveréket teszteltek azon munkálkodva, hogy zéró szén-dioxid-kibocsátást érjenek el – írja cikkében az Engadget.

A franchise arra törekszik, hogy (t)rendet teremtsen, azaz 2030-ra nettó nulla szénlábnyomot hagyjon maga után. A terv fontos része a 100 százalékban fenntartható üzemanyag használata a versenyautókban. A szervezet szerint jelen pillanatban jó úton járnak a kitűzött célok tekintetében.

Jelenleg egy olyan üzemanyag fejlesztésén dolgoznak, amelyet nemcsak a versenyautókban használhatnak, hanem a közúti járművek esetében is. Az idei szezonban E10-es üzemanyagot használnak. Ez 10 százalékban etanolt tartalmaz, amely állítólag teljesen megújuló. A teljesen fenntartható változatra való átállás kihívást jelent, ám a Forma 1 vezetői bíznak abban, hogy elérik a céljukat.

„Olyan hajtáson dolgozunk, amelynek hatására nem növekszik a légkörben lévő szén-dioxid mennyisége. Végeredményben pedig olyan üzemanyagot kívánunk alkotni, amely szélesebb körben elterjedve elősegítheti a károsanyag-kibocsátás csökkenését világszerte. Ez különösen fontos lehet azokon a területeken, ahol az elektromos járművekre való átállás még hosszabb ideig nem lesz megvalósítható” – mondta Ross Brawn, a Forma 1 sportszakmai igazgatója.

A Forma 1 technikai vezetője, Pat Symonds, aki a 100 százalékban fenntartható üzemanyag-projektet vezeti, azt mondta, hogy a motorsport jó úton halad a 2026-os cél teljesítése felé. „Az Aramcóval együttműködve már 39 helyettesítő üzemanyag-keveréket teszteltünk” – hangsúlyozta a szakember. „Ezeket reprezentatív módon teszteltük egy Forma 1-es erőforrásban. Azt gondolom, hogy a jelenlegi állapotunk rendkívül biztató.”

Némethi Botond, Okosipar.hu