Veszélyes áruk szállítása? – Már ez sem kihívás

Még vannak olyan vállalatok, amelyeknek a digitalizáció világába való belépés költséges és összetett folyamat lenne. Az INFr8 veszélyes áruk platformja gyorssá és olcsóvá teszi – akár webes felület használatával vagy EDI kommunikáció által – ezen termékek nyilvántartását. Szemléletes példa erre a Geis Grop, ami néhány hét leforgása alatt digitalizálta a veszélyes áruk jegyzékét ügyfele, a Siemens Healthineers számára, a DAKOSY informatikai szolgáltatása által – írja cikkében az Eurologport.eu.

„Számunkra az jelentett kihívást, hogy hatékony digitális megoldást találjunk a Siemens Healthineers veszélyes áruinak nyilvántartásba vételéhez, és a megoldásra gyorsan volt szükségünk. A DAKOSY bemutatta nekünk az erre vonatkozó szolgáltatását, prezentálták az EDI és a webes alternatíva kínálta lehetőségeket. A döntésünk az utóbbira esett, mert úgy gondoltunk, hogy azt gyorsabban hadrendbe tudjuk állítani” – magyarázta Jochen Maul logisztikai menedzser, és hozzátette: „Az INFr8 kiváló funkciókkal támogatja a folyamatunkat, amelyeknek köszönhetően csökkenteni tudtuk a dokumentáció során ejthető hibák számát.

A szolgáltatások közé tartozik az IATA adatbázis integrációja, amely az ENSZ-szám megadásakor ellenőrzi a veszélyes árukra vonatkozó adatokat, valamint a törzsadatok tárolására is lehetőséget biztosít, illetve létrehozható úgynevezett kivonat is, amely mögött a szöveges adatok vannak, például a segélyhívó számok. Maul rámutatott arra, hogy a veszélyes áruk digitalizált nyilatkozata felhasználható a szállítási címke és a kísérő ADR-dokumentum automatikus létrehozására és kinyomtatására – beleértve az alagútkorlátozási kódok és a veszélyes áruk pontjainak kalkulációját. Mindkét funkció nélkülözhetetlen, s döntően hozzájárul a folyamatok optimalizálásához.

A Siemens Healthineers példája megerősíti, hogy a veszélyes áruk szállítása milyen hatékonnyá tehető. Heiko Ansorge, a vállalat szolgáltatási üzletágának ellátásilánc-megoldásokért felelős vezetője kiemelte, hogy a folyamataik érezhetően gyorsabbak, biztonságosabbak és átláthatóbbak az INFr8-nak köszönhetően, s hozzátette: „A webalapú platform használatával biztosak vagyunk abban, hogy a veszélyes áruk adatainak beviteli hibája esetén például a repülőtéren dolgozó hivatalos partnereink mindenféle többletmunka nélkül megváltoztathatják a platformon az esetleges anomáliákat, ezzel biztosítják a gyors és gördülékeny áruforgalmat.”

Némethi Botond, Okosipar.hu