- Hirdetés -

- Hirdetés -

Zárjegyzés gyorsan, hatékonyan és olcsón

A zárjeggyel ellátott termékek komoly szabályozások alatt állnak. A digitalizáció és az automatizálás óriási megtakarítást jelenthet a zárjegyet alkalmazó vállalkozásoknak. A Sheldon Invest olyan berendezés tervezésére és kivitelezésére kapott megrendelést, amely a palackozógéptől érkező üvegek zárjegyzésére alkalmas.

A jövedéki termékek kereskedelmi forgalomba kerüléséhez a NAV által biztosított, szigorú sorszámozással és kóddal ellátott papíralapú zárjegyek szükségesek. A címkézés során egy adagolóba kerülnek a termékek, ahonnan egyesével – alulról felfelé haladva – felhelyezi a berendezés a jelöléseket, két ponton leragasztja a palack tetején és az oldalán. A sorszámokat kamera ellenőrzi: az adott sorszám milyen termékhez tartozik, az információt pedig a NAV felé továbbítja. A berendezés alkalmas különböző méretű palackok és zárjegyek kezelésére.

„A partnerünk külföldről beérkező, nagy mennyiségű alkoholos ital zárjegyzésének feladatával bízott meg minket” – fejti ki a projekt részleteit Rigó Zoltán, a Sheldon Invest Kft. SUA menedzsere. „A magyar hatóságok által biztosított zárjegyek felragasztását korábban teljes mértékben humán munkaerő végezte. Megérkezett a kamion az áruval, amit targoncákkal pakoltak le a vámraktárba. A helyiségben egyenként felbontották a raklapok tartalmát, és a dobozokból egyenként kivették az üvegeket, amelyekre szintén egyenként ragasztották rá a zárjegyeket. Végül pedig a felcímkézett palackokat visszatették, majd visszazárták a dobozba. Ez egy rendkívül hosszadalmas, költséges (mintegy 100 forint/üveg) folyamat.”

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A Sheldon Invest megoldása során a kartondobozokból kiveszik a palackokat, majd ráhelyezik a szállítószalagra. Az üvegek a megfelelő ütemben haladnak tovább, majd két ragasztási ponton rögzítik a zárjegyeket. A palackok és a címkék is lehetnek különböző méretűek. A jelzéssel ellátott termékek végül visszakerülnek a dobozokba.

„Egy „U” alakú cellát alkottunk meg, amelynek az egyik oldalán az operátor felteszi az üvegekkel teli dobozt, és kipakolja a szállítószalagra, majd a másik végén visszateszi azokat” – részletezi a folyamatot Rigó Zoltán. „A zárjegyeket a NAV-tól vásárolja az ügyfelünk, és szigorú számadások vonatkoznak erre, ezért csakis sorban, folytatólagosan szabad őket felragasztani. A selejtes címkéket külön kell gyűjteni és nyilvántartani.”

A címkefelhelyező berendezés rendkívül egyszerű. Ám a zárjegyekhez precízen vezetett adatbázis is szükséges, amelyben azt is nyilvántartják, hogy percre pontosan mikor helyezték fel az adott jelzést a palackra, s ez az üveg pontosan mit tartalmaz. A kész termékeket egy kamerarendszer visszaolvassa, ami a NAV adatbázisában rögzíti, hogy mikor, milyen típusú árura került fel a zárjegy.

Az automatizmus által jelentős munkaerő szabadult fel a zárjegyzés folyamatából. A Sheldon Invest partnerének óriási könnyebbséget jelent a korszerű rendszer, hiszen ezáltal tekintélyes összeget képes megtakarítani. Az átlátható, gyors és biztonságos szisztéma új viszonylatokat nyit a vállalatok számára.

Sheldon Invest Kft.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Akár ez is tetszhet