10 áttörést jelentő technológia 2023-ban

Minden évben kiválasztja az MIT Technology Review azt a 10 technológiát, amelyek a jelenre nézve a legfontosabbak lehetnek. Némelyik szembe jöhet az utcán, de vannak olyanok is, amelyek egészen meglepőek.

  1. CRISPR magas koleszterinszintre

Az elmúlt évtizedben a CRISPR génszerkesztő eszköz gyorsan fejlődött, a laboratóriumokból hamar eljutott a klinikai alkalmazáshoz. Ritka genetikai rendellenességek kísérleti kezelésével kezdődött, majd nemrégiben elterjedt a gyakori betegségek, köztük a magas koleszterinszint klinikai vizsgálódásainak terén is. A CRISPR új formái még tovább vihetik a technológiát.

- Hirdetés -

  1. AI, amely képeket készít

2023 az AI-művészek éve. A Google, az OpenAI és más vállalatok által kifejlesztett szoftvermodellek már néhány szöveges utasítás alapján is képesek lenyűgöző műalkotásokat létrehozni. Elég csupán néhány szó akármilyen témában, és a mesterséges intelligencia másodpercek alatt képet alkot arról, amit a felhasználó kért. Valóban kinyílt egy ajtó a digitális világra.

  1. Egy chipdizájn, ami mindent megváltoztat

A chipipar mélyreható változáson megy keresztül. A gyártók már régóta néhány nagy cégtől licencelik a chipterveket, most egy népszerű nyílt szabvány, a RISC-V felforgatja ezt a hatalmi dinamikát azzal, hogy bárki számára elérhetővé teszi a félvezetők létrehozását. Számos startup cég vizsgálja ezeket a lehetőségeket.

  1. Tömegpiacra szánt katonai drónok

A katonai drónok egykor elérhetetlenek voltak a polgári felhasználók számára a költségek és a szigorú exportellenőrzés miatt. A fogyasztói alkatrészek és a kommunikációs technológia fejlődése azonban segített a dróngyártóknak összetett harci gépeket építeni sokkal alacsonyabb áron. A török Bayraktar TB2 és más olcsó drónok megváltoztatták a drón-hadviselés természetét.

  1. Abortusztabletták telemedicinán keresztül

Az abortusz 2022-ben megszűnt alkotmányos jognak lenni az Egyesült Államokban, és az állami tilalmak most sokakat megakadályoznak abban, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel, így az egészségügyi szolgáltatók és a startup cégek a távegészségügy felé fordultak, s elkezdtek olyan tablettákat felírni és kiadni, amelyek lehetővé teszik az emberek számára, hogy otthon is biztonságosan hajtsák végre a terhességmegszakítást.

  1. Szervek igény szerint

Csak az Egyesült Államokban naponta átlagosan 17 ember hal meg szervátültetésre várva. Ezeket az embereket meg lehetne menteni – és sok más emberen is lehetne segíteni – az egészséges szervek potenciálisan korlátlan készletével. A tudósok olyan genetikai kísérleteket végeznek sertéseken, amelyek alapján az állat szervei átültethetők az emberbe, és 3D-nyomtatás segítségével az ember saját sejtjeit felhasználva akár egy új, beültethető tüdőt is létrehozhatnak.

  1. Az elkerülhetetlen EV

Az elektromos járművek végre reális megoldássá válnak. Az akkumulátorok egyre olcsóbbak, a kormányok pedig szigorúbb károsanyag-kibocsátási szabályokat fogadtak el. A nagy autógyártók ígéretet tettek arra, hogy teljesen elektromos meghajtású járművek fognak legördülni a futószalagról, és a fogyasztók hamarosan mindenhol azt fogják tapasztalni, hogy egyre több okuk van elektromos járművet vásárolni.

  1. James Webb űrteleszkóp

A világ legerősebb űrteleszkópja által a távoli kozmoszról készített első lélegzetelállító felvételek kollektív áhítatot és csodálatot keltettek, s ez még csak a kezdet. A felfedezések szinte olyan gyorsan fognak érkezni, ahogy a tudósok elemezni tudják a most beáramló adatokat. A csillagászat új korszaka kezdődött.

  1. Ősi DNS-elemzés

A genomikai szekvenáló eszközökkel már nagyon régi emberi DNS-szálakat is le lehet olvasni. A régen élt emberek nyomainak tanulmányozása sokat elárul arról, kik vagyunk, és miért néz ki a modern világ úgy, ahogy. Segít a tudósoknak abban is, hogy megértsék az akkoriban élt hétköznapi emberek életét – nem csak azokét, akik megengedhették maguknak a költséges temetkezéseket.

  1. Akkumulátor-újrahasznosítás

Az újrahasznosítás létfontosságú annak érdekében, hogy megelőzzük azt, hogy a kiselejtezett akkumulátorok egyre csak növekvő hegyei a szemétlerakókba kerüljenek, hiszen a holnap elektromos autóinak energiaellátásához is égetően szükséges fémforrást jelenthetnek. A vállalatok olyan létesítményeket építenek, amelyek visszanyerik a lítiumot, a nikkelt és a kobaltot, s ezeket a fémeket visszaadják a lítiumion-akkumulátorok gyártóinak, segítve ezzel a költségek csökkentését.

Némethi Botond, Okosipar.hu