3D-nyomtató anyagokat tesztelnek a Holdon

A Stratasys 3D nyomtatási cégóriás bejelentette, hogy egy közelgő misszióval a Holdra küldi tesztelésre néhány töltőanyagát. A kísérletek az Aegis Aerospace első Space Science & Technology Evaluation Facility (SSTEF-1) küldetésének részét képezik – ez lesz az első a kereskedelmi űrkutatási missziók sorában, amit az Aegis a NASA Tipping Point nevű programján keresztül hajt végre.

Az SSTEF-1 az űrinfrastruktúra és a Holdon, illetve a földközeli űrben használható képességek technológiai fejlesztésére összpontosít. A Stratasys által szponzorált, valamint a Northrop Grumman Corporation által vezetett kísérletek során a 3D-nyomtatott mintákat egy pilóta nélküli leszállóegység viszi a Hold felszínére, egy szintén a Stratasys által nyomtatott hordozószerkezetben – írja a cég közleménye. Három anyagot fognak tesztelni: az Antero 800NA FDM 3D nyomtató töltőanyagot, az Antero 840CN03 FDM filamentet és egy, a Stratasys nagynevű partnere, a Henkel által gyártott új ESD fotopolimert.

A káros sugárzás (pl. gamma- vagy röntgensugarak) elleni árnyékolás érdekében volfrámmal töltött Antero 800NA FDM egy nagy teljesítményű, hőre lágyuló műanyag, kiváló mechanikai tulajdonságokkal és vegyi ellenállással, illetve alacsony kiáramlási jellemzőkkel. Az Antero 840CN03 FDM filament nem először jut el a világűrbe, hiszen az Orion űrhajón már használták. A Henkel ESD fotopolimerje szintén fontos tesztelésen mehet át a lunáris felszínen, hiszen magas hőmérsékletű környezetekbe szánják, így égi kísérőnk helyenként +130 Celsius-fokos forrósága izgalmas kihívást jelenthet (meg persze a nagy hőmérsékletkülönbség is, ha a másik végletnek, a Hold akár -160 fokos zordságának szintén kiteszik).

- Hirdetés -

A kísérlet során azt vizsgálják, hogy a 3D-nyomtatott anyagok szelvénymintái hogyan képesek ellenállni a holdpornak, a gázosodást okozó alacsony nyomásnak és a Hold (légkör nélküli) gyors hőmérséklet-ingadozásának.

Gábor János, Okosipar.hu