- Hirdetés -

- Hirdetés -

Hamarosan munkába állhat az első robotcsapos

Ha egy robot fáradhatatlanul dolgozhat a gyártásban, miért ne állná meg a helyét a vendéglátásban is? Yanu, a bartender, aki sosem tart szünetet, páratlan gyorsasággal szolgálja ki a vendégeket, és közben nem lankad sem a türelme, sem a lelkesedése – állítja a Siemens.

A mesterséges intelligenciával működő, könnyen szállítható és egyszerűen tölthető autonóm robotcsapos nemcsak a kiszolgálást intézi: felismeri a visszatérő vendégeket, egy chatboton keresztül szóba elegyedik velük, megjegyzi a kedvenc italaikat, és a számla is rendezhető nála.

Bár ma még szokatlan elképzelés, hogy egy robot szolgáljon ki egy pubban vagy egy étteremben, a megoldás nagyon is a küszöbön áll – mondja Yanu tervezője. Alan Adojaan maga is a vendéglátásban töltött tapasztalatai alapján döntött úgy néhány évvel ezelőtt, hogy automatizálja a pultnál történő kiszolgálást, amivel elsősorban a zsúfolt éjszakák forgalmát szeretné támogatni. Ha egy bárban nagy a tömeg, sok vendég távozhat csalódottan, mert nem, vagy csak nehezen kapta meg a rendelését. Ez Yanu gyors, precíz, önálló munkájának köszönhetően szinte kizárt, ráadásul megoldást jelenthet a munkakerőhiányra, valamint a bérköltségek visszaszorítására.

- Hirdetés -

Adojaan 2016-ban Észtországban vágott bele a robotcsapos megvalósításába. Mesterséges intelligenciában és autonóm műszaki rendszerek tervezésében jártas mérnököket gyűjtött maga köré az előkészítéshez, majd 2019-ben a Siemens Solid Edge tervezési infrastruktúrában kezdte el kidolgozni a funkciókat. A csapat ebben a szoftveres rendszerben már el tudta kerülni a korábbi illeszkedési hibákat, illetve nemcsak a mechanikus alkatrészek vagy a megjelenés tervezése, hanem az elektronika véglegesítése, aztán Yanu szimulációs környezetben történő tesztelése is Solid Edge-ben zajlott.

Az elképzeléseiket valós időben készített animációkon, az aktuális fejlesztési állapotot pedig 3D-s megjelenítésben tudták ellenőrizni, így a mérnökök átfogóan, az egész projektet és a legapróbb részleteket is kezelhették a szoftverben.

A Siemens Solid Edge alatt készült Yanu kb. két és félszer gyorsabban kerülhet piacra, mint ha többféle szoftveres termékkel, bonyolultabb tervezési struktúrában tervezték volna. A szoftver használatával egy teljesen letisztult fejlesztési folyamatot alakítottak ki, így már két prototípust is építettek – a kezdetben kijelölt 18 hónaphoz képest mindössze 7 hónap alatt.

Az észt startup robotja könnyen szállítható, a telepítése rendkívül egyszerű, és a felhőalapú technológiáknak köszönhetően a karbantartásra vonatkozó információk távolról is elérhetők, így a működése folyamatosan, az első próbálkozásokhoz képest ráadásul jelentősen gyorsabban ellenőrizhető.

Ő maga is elég gyors: ma már 100 italt ad ki óránként, és 1200 pohár megtöltésére képes. Egyetlen utántöltéssel 1000 vagy akár 1500 koktélhoz elegendő készletet tárol, soha nem fárad el, nem tart cigaretta-, kávé- és ebédszünetet, és ha véletlenül meg is akadna valamiben, a kezelők még azelőtt beavatkozhatnak a felügyeletét ellátó platformon keresztül, hogy maga a kiszolgálás vagy a kártyás és mobilos fizetés folyamata egy pillanatra is megszakadna.

Adojaan és csapata olyan forgalmas helyekre szánja, mint a repterek, a kaszinók, a szállodák bárjai – szóval ne csodálkozz, ha valahol belebotlasz, mert ez már napjaink valósága!

Siemens / Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet