- Hirdetés -

- Hirdetés -

A Föld kérgének feltérképezése a cél

A tudósoknak hamarosan eszközük lesz az űrben, amellyel nagyon nagy felbontásban tanulmányozhatják a környezeti változásokat, és nem kell sokáig várni, hogy többet megtudjunk róla. A NASA Jet Propulsion Laboratory február 3-án kérdezz-felelek fórumot tart, amelyen a NISAR (NASA-ISRO SAR) műholdról, az Indiai Űrkutatási Szervezettel közösen épített földtérképező eszközről volt szó. A műhold csak 2024 elején fog indulni Indiából, s a tervek szerint három évig működik majd, de olyan áttörést jelentő technológiával dolgozik, amely segíthet jobban megérteni a Földet és megbirkózni a természeti katasztrófákkal – számolt be az eseményről az Engadget.

A NISAR az első olyan radaros képalkotó műhold, amely kettős frekvenciát (L és S mikrohullámú sávot) használ. Ez lehetővé teszi a földkéreg szisztematikus, kivételes részletességű feltérképezését – 1 centiméter (0,4 hüvelyk) alatti változásokat is képes lehet észlelni. Valamint az is lehetővé válik, hogy a NISAR megfigyelje a földrengések, cunamik és más katasztrófák finomabb árnyalatait. Segít a hosszú távú folyamatok nyomon követésében is, beleértve a földkéreg fejlődését, az ökoszisztéma zavarait és a jégtakaró összeomlását.

Az adatokhoz való hozzáférés szintén fontos szerepet fog játszani. A NISAR 12 naponta világméretű lefedettséget biztosít, így praktikusabbá teszi az időalapú képalkotást. A misszió csapata azt reméli, hogy az adatokat egy-két napon belül a nyilvánosság számára is könnyen elérhetővé tudják tenni, de vészhelyzet esetén akár órákon belül képesek lesznek továbbítani ezeket. Bárki, aki hajlandó elemezni az információkat, felhasználhatja őket.

- Hirdetés -

Becslések szerint 1,5 milliárd dolláros árával a NISAR az eddigi legdrágább képalkotó műhold. A befektetés azonban megtérülhet, a műhold adatai segíthetik a kormányokat a természeti katasztrófák kezelésében és az azokra való felkészülésben, valamint bővíthetik az emberiség ismereteit az éghajlatváltozásról és az élelmezésbiztonságot fenyegető veszélyekről.

Némethi Botond, Okosipar.hu

Akár ez is tetszhet